Fransa merkezli Aéroports de Paris Group (ADP) TAV Havalimanları’nda Akfen Holding’in sahip olduğu yüzde 8.1 payı alarak hissedarlık oranını yüzde 46.1’e çıkardı. Yeni hisse yapısıyla Afrika başta olmak üzere üçüncü ülkelerde güçlü büyümeyi planlayan TAV, yeni fırsatları değerlendirecek Türkiye’de ise Sabiha Gökçen Havalimanı’nı radarına aldı.
Akfen Holding, Türkiye’de gerçekleştireceği yatırımlara finansman sağlamak amacıyla TAV Havalimanları’nda kalan yüzde 8.1 hissesini 160 milyon dolar karşılığında ADP’ye satmak için anlaşma imzaladı. Yaz aylarında tamamlanması beklenen işlemin ardından TAV’da Akfen Holding’in payı kalmazken, ADP’nin payı ise yüzde 46.12’ye yükselecek. TAV’da yüzde 8.06 hisse Tepe İnşaat’a, yüzde 45.82 pay da diğer hissedarlara ait bulunuyor.
Diğer yandan TAV Havalimanları’ndaki payını artıran ADP, havalimanı işletmeciliğine odaklanma stratejisi çerçevesinde TAV İnşaat’ta sahip olduğu yüzde 49’luk payını Sera Yapı ve Tepe İnşaat’a 9 milyon euroya devredecek. Akfen Holding’in açıklamasına göre hisse başına satış fiyatı 5.42 dolar oldu. Reuters hesaplamalarına göre bu fiyat 19.13 liraya, yani dünkü kapanışa kıyasla yüzde 7.9 prime karşılık geliyor.
Fiyat şirketin tamamının 2 milyar dolar değer biçildiğine işaret ederken, 18.6 liraya kadar yükselen TAV hisseleri yüzde 2.5 artıda 18.18 liradan işlem görüyor. Satış anlaşmasıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan ADP İcra Kurulu Üyesi Antonin Beurrier, TAV Havalimanları’ndaki diğer hissedar Tepe İnşaat ile çalışmaktan çok memnun olduklarını ve TAV’da Tepe İnşaat’ın sahip olduğu hisseleri almayı düşünmediklerini belirtti.
Beurrier, “TAV ile Ortadoğu, Orta Asya ve Avrupa’da yeni ülkelere gideceğiz. Afrika’ya yatırım yapmak istiyoruz… Türkiye’nin başka yerlerinde de fırsatlar var” dedi. TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de, “ADP’nin TAV’daki hissesini artırmasıyla üçüncü ülkelerde çok ciddi birlikteliğimiz olacak. Çok büyüyeceğimize inanıyoruz. Afrika önceliğimiz olacak” diye konuştu.
Mevcut durumda TAV yurtdışında Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan’ın Medine ve Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı’nda faaliyet gösteriyor. TAV, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor.
SUUDİ ARABİSTAN İÇİN BANKALARLA FİNANSMAN GÖRÜŞÜLÜYOR
TAV Havalimanları, sabah yaptığı bir açıklama ile Suudi Arabistan’da Al Rajhi Holding Group ortaklığı ile üç havalimanının 30 yıl süreyle işletilmesi için Suudi Arabistan sivil havacılık kurumu ile sözleşme imzaladığını duyurdu.
Yanbu, Qassim ve Hail havalimanlarının işletilmesi anlaşması kapsamında havalimanlarına 400 milyon dolar yatırım yapılması ve hizmet verilen yolcu sayısının 3.6 milyondan 11.5 milyona yükselmesi bekleniyor.
Şener, Reuters’a yaptığı değerlendirmede Suudi Arabistan’da yapılacak yatırımın finansmanı için bankalarla görüşme içinde olduklarını belirterek, “Suudi Arabistan’da ihalesini aldığımız üç havalimanının finansmanı için Suudi bankalarla görüşüyoruz, bankalar çok istekli. Muhtemelen yüzde 20’si özkaynak, gerisi proje finansmanı olur” dedi.
Şener, Suudi Arabistan’ın da dahil olduğu bazı bölge ülkelerinin Katar ile yaşadığı gerginliğin ise TAV açısından negatif bir etkisi olacağını düşünmediğini belirtti.
SABİHA GÖKÇEN’DE HİSSE ALIMI İLE İLGİLENİYOR
Türkiye’de ise Sabiha Gökçen Havalimanı ile ilgili süreci izlediklerini belirten Şener, makul bir fiyatlama olması durumunda Sabiha Gökçen’de hisse alımı ile ilgilendiklerini söyledi.
Şener, “Malaysia Airports Holdings’in yüzde 30 ile yüzde 49 arası hisse satacağı yönünde duyum alıyoruz, bankaya yetki vermişler. Hesabımızı yaparız, finansal modelimizi kurarız, ama çok yüksek fiyatlar ortaya çıkarsa ilgilenmeyiz” diye konuştu.
Toplantıda verilen bilgiye göre, TAV Havalimanları’nın hissedarlık yapısındaki değişimin ardından Sani Şener İcra Kurulu Başkanı olarak görev yapmaya devam edecek. Yönetim Kurulu ise ADP tarafından gösterilen beş aday, Sera ve Tepe’nin göstereceği birer aday ile dört bağımsız üye olmak üzere 11 üyeden oluşacak.
ADP İcra Kurulu Üyesi Antonin Beurrier, Reuters’a yaptığı değerlendirmede, son satın almayla birlikte ADP’nin Türkiye’deki toplam yatırımının 1.1 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Beurrier, ADP’in toplam kârının yüzde 15’inin TAV’dan geldiğini söyledi.
Beurrier, “Havaalanı saldırısı ve darbe girişimi gibi bir dizi olumsuzluğa rağmen TAV’ın güçlü ve dayanıklı duruşunu gördük. Bu yıl hava trafiğinin de iyiye gittiğini görüyoruz… Yetkili otoritelerin de yatırımımızı memnuniyetle karşıladığını görüyoruz” dedi ve ekledi:
“Bütün bölgede bir miktar istikrarsızlık söz konusu. Ancak bizim yatırımlarımızın siyasi bir yanı yok. Biz havalimanlarına yatırım yapıyoruz. Bunu da şirketin temel göstergelerine göre yapıyoruz.”
Sabiha Gökçen Havalimanı’nı Malezyalı Malaysia Airports işletiyor.