TAV Havalimanları Yeni Dış Hat Terminali ile İlk Yolcularını Karşıladı

TAV Havalimanları Yeni Dış Hat Terminali ile İlk Yolcularını Karşıladı

Almatı, Kazakistan – TAV Havalimanları, 200 milyon dolarlık yatırımla tamamladığı Almatı Havalimanı’nın yeni dış hat terminalini hizmete açtı. İlk yolcular, Air Astana’nın KC664 kodlu Londra uçuşuyla terminale ulaştı ve hediyelerle karşılandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ilk uçuş öncesinde terminali ziyaret ederek TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan’dan bilgi aldı. Kaptan, yeni terminalin Orta Asya’nın en büyük yolcu ve kargo merkezi olan Almatı Havalimanı’na önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Yeni Terminal ve Yatırımlar

Yeni terminalle birlikte dış hat trafiği iki hafta içinde tamamen yeni binaya taşınacak. Mevcut terminal ise modernize edilerek iç hatlar için kullanılmaya devam edecek. Yatırım kapsamında ayrıca yeni bir VIP terminali inşa edildi ve yakıt sistemi yenilendi. TAV Havalimanları, bu yatırımlarla Almatı Havalimanı’nın yolcu kapasitesini yıllık 14 milyona çıkardı.

Yolcu ve Kargoda Büyüme

Almatı Havalimanı, 2023’te yüzde 32 artışla 9,5 milyon yolcuya hizmet verdi. 2024’ün ilk dört ayında yolcu trafiğinde yüzde 30 artış yaşandı. Havalimanı 2023 yılında 98,621 ton kargoya hizmet vererek, Türk Hava Yolları’nın İstanbul’un ardından ikinci en büyük kargo merkezi konumunu pekiştirdi.

Destinasyon ve Havayolu Artışı

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, “Devraldığımızda 38 olan destinasyon sayısı 69’a, havalimanını kullanan havayolu sayısı 24’ten 35’e yükseldi. Almatı, modern ‘İpek Yolu’nun ve Orta Koridor’un önemli duraklarından biri olarak büyümeye devam edecek” dedi.

Finansman ve Destek

TAV Havalimanları, Almatı Havalimanı’nı 2021’de 422 milyon dolarlık satın alma bedeliyle devraldı. Kapasite artışı için 200 milyon dolarlık yatırım, Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası (EBRD), Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Avrasya Kalkınma Bankası (EDB) ve Alman Yatırım ve Kalkınma Kurumu (DEG) tarafından sağlanan 450 milyon dolarlık finansmanla gerçekleştirildi.

Hizmet Şirketleri ve Teknolojik Yenilikler

Yeni dış hat terminaliyle birlikte TAV Havalimanları, hizmet şirketlerini de Almatı’ya taşıdı. TAV Technologies, terminale kendi geliştirdiği yazılım ve donanım çözümlerini entegre etti. ATÜ Duty-Free, 3400 metrekarelik iki mağaza ile hizmet verirken, BTA’nın yiyecek-içecek konseptleri ve primeclass’ın iki özel yolcu salonu terminalde yer aldı. Yer hizmetlerinde ise Havaş görev yapacak.

Yeni terminalle birlikte Almatı, EDGE Advanced sertifikası sahibi ilk havalimanı olacak. TAV Havalimanları, 2030’da karbon-nötr olmayı ve 2050’de sıfır emisyon hedefine ulaşmayı amaçlıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir