Hava İş sendikasının tüzüğe göre 6 yöneticisi profesyonel olarak görev yapıyor. Bunlar; Başkan, Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter, Genel Mali Sekreter, Genel Teşkilatlanma Sekreteri, Genel Eğitim Sekreteri. Bu yöneticiler seçildikleri anda çalıştıkları kurumla ilişkileri kesiliyor ve sendikadan maaş almaya başlıyorlar. 2016 yılı rakamlarına göre Başkan 13.000 TL, diğer 5 yönetici ise 11.000 TL alıyor. Bu rakama senede 4 kez alınan ikramiyeleri de ekleyince Başkanın maaşı aylık 17.500 TL’ye yükseliyor. Kalan 5 profesyonel yöneticin aylıkları ise 15.000 TL’ye yaklaşıyor. Aylık 400 TL yemek parası, bayramlarda 500 TL tutarındaki Carrefour kartı, araç ve benzin paraları ile temsil gideri altında yapılan harcamalar da dikkate alındığında sağlanan avantajlar ciddi rakamlara ulaşıyor. Yöneticilerin kendileri ve aileleri için yaptırılan sağlık sigortalarını da unutmayalım. Sendikada danışman unvanı ile işe başlatılan THY eski insan Kaynakları Başkanı Serdar Uygur’un da Yönetim Kurulu üyeleri ile aynı aylık ücretle çalıştırıldığı iddiası da sendika kulislerinde seslendiriliyor. Uygur ile ilgili bir diğer iddia ise, 2016 başında imzalanan Toplu iş Sözleşmesinden hemen sonra İngiltere’ye lisan kursuna gittiği ancak maaşını almaya devam ettiği yönünde…
TEMSİLCİLER DE MAAŞA BAĞLANMIŞ.
İddialara göre Uçuş görevleri devam eden uçuş işletmedeki sendika temsilcileri Arda Ersümer ile Erkan Kayhan da maaşa bağlanan sendikacılardan...Ersümer ve Kayhan “toplantılara katılıyoruz” gerekçesi ile ücret talep edince bonkör Sendika yönetimi onları da eli boş çevirmemiş. Geçtiğimiz yıl ayda 2.000 TL ücret alan Ersümer ve Kayhan’ın bu yıl maaşlarına zam yapılmış. Diğer işyeri temsilcilerine ise maaş ödenmiyor.
AVUKATA AYDA 29.000 TL ÜCRET !
Sendikada dikkat çeken harcama kalemlerinden birini de Avukatlara ödenen aylıklar oluşturuyor. İşbaşına gelir gelmez Uluköklü Partners isimli Hukuk Bürosu ile anlaşan Hava İş Yönetiminin bu büroya ödediği iddia edilen aylık ücret dudak uçuklatıyor: Ayda tam 29.000 TL ! İddialara göre, Uluköklü’ye ödenen 29.000 TL ile ilgili Yönetim Kurulu kararı bulunmuyor.
Hukuk bürosu deyince aklınıza değişik alanlarda uzmanlığı bulunan 8-10 avukatın çalıştığı bir büro gelmesin. Sadece 3 avukat var büroda. Biri şirkete adını veren Şeniz Uluköklü, diğeri Katharina Sophia Cihan Akyürek. Üçüncü avukat ise 2013 yılında Hukuk Fakültesini bitiren bir-iki yıl öncesine kadar stajyer avukat olarak görev yapan Gülbeste Sabaz… Büronun web sitesine girdiğiniz zaman referanslarla ilgili bir bilgiye rastlayamıyorsunuz. Dolayısı ile, hangi şirketlere ve kurumlara hizmet verdiğini de öğrenemiyorsunuz. Yanlız ortada garip bir durum var. Büronun sahibi Şeniz hanım, Haziran 2015’e kadar Egemenoğlu Hukuk Bürosunda çalışmış. Buradan ayrılır ayrılmaz da kendi bürosunu kurmuş. Yani anlaşma bir hukuk bürosu ile yapılmış ise, ancak 2015 sonrası için mümkün. Anlaşılan Hava İş’le yaptığı müşavirlik sözleşmesi Uluköklü’ye büro kurdurmuş… Hava İş Kooperatifini de unutmayalım. Sendika yöneticilerinin Denetim Kurulunda olduğu Kooperatifin bütün Genel Kurullarında başrolde. Hatta Divan Kurulu üyeliği de yapıyor. Uluköklü’nün ayrıca Kooperatiften de ücret aldığı ileri sürülüyor.
HAVA İŞ’TE AVUKAT BOLLUĞU
Hava İş’e profesyonel anlamda hukuk desteği veren isimlerden biri de Avukat Rasim Kuseyri idi. 2011 Genel seçimlerinde AKP’den Hatay milletvekili aday adayı olan Kuseyri’nin adı son olarak 15 Temmuz darbe girişiminden sonra gündeme geldi. FETÖ’nün Yargıtay imamı olduğu ileri sürülen Kuseyri Eylül 2016’da tutuklandı. Hava İş Sendikasının Kuseyri ile nasıl bir çalışma yürüttüğü ve kendisine ne kadar ücret ödendiği ise bilinmiyor. Sendikanın profesyonel hukuk desteği aldığı avukatlardan biri de, Atılay Ayçin döneminde Hava İş’in hukuk danışmanlığını yapan ve davalarına giren Abdi Pesok… Sendikaya yakın kaynaklar, ideolojik olarak mevcut yönetimle ortak yönü bulunmayan Pesok’un sendika hukukuna hakimiyeti nedeniyle tekrar sendikaya davet edildiğini söylüyorlar. Ancak bu görevlendirme, ayda 29.000 TL ödenen bir hukuk bürosu varken buradaki avukatların zayıf veya yetersiz kalması nedeni ile yapıldı ise, sendikanın çıkarlarına uygun olmadığı da dile getirilen iddialar arasında. Pesok, Hava İş’in yanısıra Bursa Kristal İş ve Petrol İş gibi sendikaların da hukuk müşavirliğini yürütüyor. Pesok, Atilay Ayçin zamanında işten çıkartılan THY çalışanlarının davalarını üstlenmesi ile tanınıyor. Pesok’un bu davaları ücret karşılığı aldığı ve artan talep üzerine de Mecidiyeköy’de yaklaşık 500 metrekarelik büyük bir ofise geçtiği ve iki oğlunun da içinde bulunduğu geniş bir ekip kurduğu belirtiliyor.