featured

TAP A330, pist sonunda havalandı, pistte toz bulutu meydana getirdi

 

148 yolcu ve 10 mürettebatla Angola-Luanda’dan Poertekiz-Lizbon’a TP-288 sefer sayılı uçuşunu gerçekleştiren CS-TUL tescil isimli TAP-Air Portugal Airbus A330-900, kalkış için E kavşağından Pist-23’e girdi. Pistin bir kısmı bakım yapıldığı için kullanıma kapalıydı.

Kalkış rulesinde 143 KIAS hıza erişildiğinde kaptan, pistin sonunun yaklaştığını görünce motorlara tam takat verdi.

Motorlara tam takat verildikten 7 saniye sonra uçak, 163 KIAS hızda ve ancak pistin sonunda havalanabildi.

Kabin görevlileri, kokpit ekibine, kalkış sırasında uçağın dışında toz bulutu görüldüğünü bildirdi ve kule de bu bilgiyi pilotlara bildirdi. Uçak kalkıştan 7,5 saat sonra başka bir olay olmadan Lizbon’a iniş yaptı.

Portekiz kaza araştırma kurulu GPIAA, uçağın 191.394 kg ağırlıkta ve motorlara tam takat uygulandıktan 7 saniye sonra pistin sonunda 163 KIAS’ta (Vr) havalandığını bildirdi.

Kokpit ekibi, kalkış öncesinde yapılan takat hesaplamasında E kavşağını seçmedikleri için, pistin tam uzunluğu verisi üzerinden yapılan yanlış bir kalkış performansı hesaplanmıştır. Pistin tam uzunluğu 3.700 metredir. Piste E Kavşağı’ndan giriş yapılınca önünde sadece 1900 metrelik TORA ve 2140 metrelik TODA mesafesi kalıyordu.

Bu yanlış hesaplama sonucu kaptan, %85 N1’da esnek bir kalkış (Flex TO) yapıyordu. Portekiz GPIAA olay için soruşturma başlattı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir