TALPA’NIN FARELERLE ETKİN MÜCADELESİ…

Değerli okurlar, sivil toplum kuruluşlarında görev yapmak zor iştir. Beş kuruş para almadan gönüllü olarak çalışırsınız. Mesaiden arta kalan zamanlarınızda dinlenmek yerine toplum için zaman harcarsınız. Görev yaparken, şeffaf olmak, dürüst olmak ve iyi niyetli olduğunuza toplumu ikna etmek gerekir. Yoksa laf salatası ile bir yere kadar gidersiniz.
Bunları niye yazdım? Geçtiğimiz günlerde Türkiye Havayolu Pilotları Derneği(TALPA) bir faaliyet Raporu yayınladı. Bu tür raporlar 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık dönemlerde yayınlanır. Bizim TALPA bir orjinallik yapmış ve 1.5 yıllık bir rapor hazırlamış. Ayrıca Faaliyet Raporlarında Mali tablolara da yer verilir. TALPA’nın raporunda bırakın tabloyu, tek bir parasal rakam bile yok… Rapordaki bir cümle ilginç geldi bana…”Dernek muhasebesinin yönetilebilir hale getirilmesi için çalışmalar devam ediyor” imiş. Eyvah ki eyvah… Arkadaşlarımız şu anda muhasebeyi yönetemiyorlarmış. Rapora Mali Tabloların konulmamasının sebebi şimdi anlaşıldı ! 
Bayağı uzun bir rapor. İlk bakışta “ne çok iş yapmışlar.” diye düşünüyorsunuz… Ama okumaya başlayınca kazın ayağının öyle olmadığını anlıyorsunuz.
ÇILGIN SEDAT’IN TAKİPÇİSİ TALPA’DAN FAZLA !
Aslında yapılan faaliyetlerin üyelere düzenli duyurulması gerekir. Hatta sosyal medya da kullanılabilir. Raporda da bundan söz edilmiş zaten. Sosyal medya hesapları etkin olarak kullanılıyormuş. Lakin rakamlar öyle söylemiyor. 3500 üyemiz var diyorlar ama Facebook hesabını takip eden sadece 1400 kişi var. Twitter’da durum daha vahim. Sadece 642 takipçisi var TALPA’nın. Tatil kasabalarındaki çay bahçelerinde şarkı söyleyen Çılgın Sedat’ın bile 51.000 takipçisi var ! Üyelerinin bile takip etmediği bir dernek durumunda TALPA’mız anlayacağınız…
Neyse gelelim Rapora… Her başlığı incelemeye kalksak pehlivan tefrikası olur. Ben sadece başlangıç kısmına değineceğim.
BELEDİYE RAPORU GİBİ: ALTYAPI-ÜSTYAPI…
Raporun ilk başında yeni binaya taşınıldığından bahsedilmiş. “Elektrik, bilgisayar, tesisat ve onarım işlerinin” tamamlandığı belirtilmiş. Hemen sevinmeyin, aynı paragrafta “bu çalışmaların devam ettiğinden” dem vurulmuş. Bitti mi, bitmedi mi, arkadaşlar bir karar verememişler anlaşılan.
Çatı katı, eğitim ve toplantı alanı olarak düzenlenmiş. Çatısını görmedim. Ama çatıda çekilen fotoğraflara bakıldığında 30-40 metrekare büyüklüğünde bir yer olmalı. Burada neyin eğitimini yapacaklar anlamadım. Geçtiğimiz Mayıs ayında TALPA’nın kuruluş yıldönümü vardı. Fotoğraflara baktım, 10-15 kişi gelmiş kutlamaya… Sıra Gecesi yapsan küçük gelir, kokteyl yapsan kimse gelmez.
FAALİYET DEDİĞİN BÖYLE OLUR…
İş tesisata, internete, elektriğe, kanalizasyona kadar düşerse o raporun ciddiyeti kalmaz. Madem ki, “faaliyet” anlayışınız bu, ben de katkıda bulunayım da eksikler giderilsin.
-Tuvalette dakikada 22 damla su damlatan musluğun contası değiştirilerek yılda 1.250 litre su kaybının önüne geçilmiştir.
-Binaya girişte bulunan ampuller tasarruflu ampulle değiştirilmiştir.
-Bahçedeki bitki ve ağaçlar gün aşırı sulanarak çevreci kimliğimiz vurgulanmıştır.
-Bahçedeki bitki örtüsünden kaynaklanan kenelerle mücadelemiz etkin biçimde sürdürülmektedir.
-TALPA’ya dadanan farelerle kararlı şekilde mücadele edilmektedir.
-Eski ve yıpranmış kablolar değiştirilerek hizmette aksamaların önüne geçilmiştir.
-Duvardaki sıvanın dökülmesi üzerine sıvacı ustası ile pazarlık edilerek aslına uygun şekilde sıvanması sağlanmıştır
Uzat listeyi uzatabildiğin kadar, maksat faaliyet olsun, rapor kabarık olsun…
ELEKTRONİK YASAĞINI KİM KALDIRTTI?
Biliyorsunuz Mart ayında ABD ve İngiltere, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeden yapılan uçuşlarda kabine Laptop ve tablet bilgisayar alınmasını yasaklamıştı. Yasak ağırlıklı olarak THY’yi vurdu. Derken, 5 Temmuz günü ABD, ülkemizi yasaklılar listesinden çıkarttı. Peki bu yasağı kim kaldırttı?
TALPA’nın yukarıda söz ettiğim Faaliyet Raporuna bakılırsa başarı TALPA’ya ait ! Bakın ne demişler?
“Bu kapsamda özellikle, Türk sivil havacılığına konulmuş olan elektronik kısıtlamaya dair ECA, IFALPA ve ASAP nezdinde tepkimizi yüksek sesle dile getirerek farkındalık yaratılmış olup lobi faaliyetlerimiz ses getirmiştir. Mayıs ayında Kanada Montreal’de yapılan IFALPA yıllık konferansına katılım sağlanmış olup gerekli girişimlerde bulunulmuştur. IFALPA konferansında bu konu ile ilgili sunum yapılmıştır, Türk pilotları olarak e-ban yasağına karşı olan tepkimiz resmi kayıtlara geçirilmiştir.”
YASAK KALKTI, HABERLERİ YOK !
Şimdi neresini düzeltelim bunun? Faaliyet Raporu 6 Temmuz günü yayınlanmış. Peki ABD’nin yasağı  kaldıracağı ne zaman açıklanmış? 4 Temmuz günü…Üstelik dedikodu da değil. Açıklamayı yapan SHGM… Ne diyor twitter hesabında ? “ABD uçuşlarında uygulanan tablet ve elektronik cihaz yasağı çarşamba günü itibarıyle kalkıyor.” Yani ABD yasağı 5 Temmuz günü kaldırmış, TALPA’nın haberi yok ! 6 Temmuz günü açıkladıkları Raporda yasağın devam ettiğinden sözediyorlar !
Bitmedi. “Ban” zaten yasak demek… “e-ban yasağı” denilince ne oluyor? Elektronik yasak yasağı… Tebrikler TALPA, eminim hepinizin ICAO Level 6 sertifikası vardır !
Peki ne yapmış TALPA? Uluslararası toplantılarda tepkilerini “yüksek sesle “dile getirmiş. Lobi faaliyetleri ses getirmiş ! Yetmemiş, IFALPA Konferansında da tepkilerini kayda geçirmişler. Bakın arkadaşlar, bu işler öyle sizin sesinizin volümü ile, tepkinizi kayda geçirmenizle olacak işler değildir.
EYLEMSİZ OLUR MU BU İŞLER?
Bir meslek örgütü olarak sürece katkı vermek istiyorsanız, dünya kamuoyunun haydi geçtim en azından sivil havacılık sektörünün dikkatini çekmek istiyorsanız yapacağınız bazı eylem biçimleri vardır. Örneğin,  İngiltere ve ABD’den uçakları 15 dakika da olsa geç kaldırabildiniz mi? Bu ülkelerin meydanlarına indiğinizde foto muhabirlerinin yaptığı gibi elektronik cihazlarınızı yere koyup 5 dakika da olsa protesto eyleminde bulunabildiniz mi? Bu uçuşlardaki anonslarda “yasaktan söz edip” özellikle yabancı yolculara rahatsızlığınızı belirttiniz mi? Yok…Devletin girişimleri ile kaldırılan bu yasak ile ilgili “rol kapmak” yakışıyor mu koskoca TALPA’ya? Ya üyelerine ve kamuoyuna gerçek dışı beyanda bulunmak ?
Peki, yasağı kim kaldırtmış? THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’nin tweetinde var cevap…” Amerika seferlerine uygulanan Elektronik Cihaz yasağının 5 Temmuz Çarşamba günü kalkmasını bekliyoruz.Teşekkürler @UDHB @SHGM @dhmikurumsal
Ekşi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile SHGM ve DHMİ’yi işaret ediyor. TALPA da “biz lobicilik yaptık” diyor… Bunlar ciddi işlerdir. Bu tür Faaliyet Raporları yayınlanmadan önce Yönetim Kurulunda tartışılırken ince eleyip sık dokunması gerekir. Çala kalem yazarsanız temsil ettiğiniz kuruma zarar verirsiniz. Yine de siz bilirsiniz, benden söylemesi…
 
 
 

Exit mobile version