Afganistan’da ağustos ayında kontrolü ele geçiren Taliban, dış dünyaya çağrıda bulunarak uluslararası uçuşların yeniden başlatılmasını istedi.
‘Havayolu şirketleriyle tam işbirliği’ yapılacağı yönünde taahhütte bulunan örgüt, Kabil Havaalanı’ndaki teknik sorunların da giderildiğini duyurdu.
Türkiye, NATO’nun çekilmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın güvenliğini ve işletmesini devralmak istemiş ancak Taliban buna karşı çıkmıştı.
Taliban daha sonra Türkiye ve Katar’dan teknik destek talebinde bulunduğunu bildirmişti.
Dünyada şu anda hiçbir ülke tarafından tanınmayan Taliban’ın Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama, Batı destekli hükümetin çökmesinin ardından ülkeyi dışa açma ve uluslararası kabul görme çabalarına hız verdiği bir süreçte geldi.
Havalimanından son bir aydır sınırlı sayıda yardım ve yolcu uçuşu gerçekleştiriliyordu.
Ancak örgütün başkent Kabil’i ele geçirmesi ve on binlerce yabancı ve Afgan vatandaşının tahliyesinin ardından kapatılan havaalanı düzenli ticari uçuşlara açılmamıştı.
Reuters’ın haberine göre kaotik görüntülere sahne olan tahliye sırasında ağır hasar gören havalimanı, Katar ve Türkiye’den gelen teknik ekiplerin yardımıyla yeniden açıldı.
Pakistan Uluslararası Havayolları dahil bazı şirketler sınırlı seviyede hizmet sunsa da bilet fiyatları normal zamanlara göre çok daha yüksekti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Belhi, uluslararası uçuşların askıya alınmasının birçok Afgan’ı yurt dışında mahsur bıraktığını ve ayrıca insanların iş veya eğitim için seyahat etmesini engellediğini dile getirdi.
Twitter hesabından açıklama yapan Belhi, örgütün Afganistan’ın adını ‘Afganistan İslam Emirliği’ olarak kullanmasına atıfla, “Afganistan vatandaşları yurt dışında mahsur kaldı ve ülkeye dönemedi. Bu kişilerin çoğunluğu özgürce seyahat etmesi gereken kadınlar, çocuklar, öğrenciler, hastalar ve iş insanları. Yurt dışında eğitim gören birçok Afgan vatandaşı da gideceği yere ulaşmakta güçlük çekiyor. Kabil Uluslararası Havalimanı’ndaki sorunlar çözüldüğünden ve havalimanı iç ve dış hat uçuşları için tamamen hazır durumda olduğundan, Afganistan İslam Emirliği, tüm havayolu şirketlerine tam işbirliği konusunda güvence veriyor ve daha önce Kabil’e uçan tüm havayollarının ve ülkelerin uçuşlarına daha önce olduğu gibi devam etmelerini bekliyor.” ifadelerini kullandı.
Taliban, yönetimi ele geçirmesinden bu yana ciddi bir ekonomik krizle mücadele ediyor.
Bunun yanı sıra kızların eğitimini başlatmaması ve eski devlet çalışanlarına yönelik intikam saldırıları gibi konular başta olmak üzere çeşitli sebeplerden ötürü yoğun dış baskı altında bulunuyor.