featured

Suriye hava sahasını kapatırsa ne olur?

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu için geri sayım sürerken, Münbiç’teki askeri hareketliliğe ilişkin saha raporları da Ankara’ya ulaşmaya devam ediyor. Harekatın nasıl olacağı sorusu güncelliğini korurken, ‘Esed rejiminin ülkenin kuzeyini uçuşa yasak bölge’ ilan etmesi durumundaki senaryolar da masada. Konunun uzmanları Suriye’nin hava sahasını kapatması durumunda TSK’nın nasıl ilerleyeceğini ve operasyonda diğer seçeneklerin neler olabileceğini anlattı.
ABD Başkanı Trump’ın ‘Suriye’den çekiliyoruz’ mesajının ardından bölgede art arda gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.
Türkiye’nin olası bir operasyonda hangi senaryoları kullanabileceği konuları tartışılırken, saha unsurlarının hareketliliğine ilişkin istihbari raporlar da başkent Ankara’ya akmaya devam ediyor.
Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonun hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken, TSK’nın kara ve hava unsurlarını hangi aşamada nasıl kullanacağı da merak ediliyor.
Esed rejiminden ‘hava sahası’ açıklaması
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Suriye rejiminden gelen “Gerekirse ülkenin kuzeyini uçuşa yasak bölge ilan ederiz” açıklaması da farklı soruları beraberinde getirdi.
Türkiye ve Etki Alanındaki Bölgeler Savunma Analisti Turan Oğuz, Suriye’nin böyle bir karar almasının hem teknik hem de siyasi açıdan ayrı ayrı ele alınması gerektiği uyarısında bulundu.
Söz konusu yasağı Suriye’nin kendi başına koyması ile Rusya’yı yanına alarak ilan etmesi arasında ciddi farklar olacağına işaret eden Oğuz, “Eğer tek başlarına böyle bir adım atarlarsa herhangi bir etkinliği olmaz. Elimizde onların bu hamlesini geçersiz kılabilecek çok sayıda alternatif var” açıklamasında bulundu.
SİHA ve İHA’ları kullanamayız
Harekat alanına dair herhangi bir hava sahası kısıtlamasında İHA ve SİHA’ların kullanımının zor olacağına dikkati çeken Oğuz, şöyle devam etti:
“Çünkü bu tarz uçan unsurlar büyük ve yavaş olduğu için omuzdan atılabilenler hariç hava savunma sistemlerine çok kolay hedef olabiliyor.
Tabi burada şunu da belirtmek lazım, Suriye rejimi Türkiye’ye ait insansız hava araçlarını vururken tereddüt etmeyebilir ama savaş uçaklarımız için aynı rahatlığı gösteremeyecektir. Çünkü böyle bir adım atarsa ağır bir bedel ödeyeceğini bilir.
Böyle bir durumda Türkiye, Şam’a kadar olan bölgedeki rejime ait yeri belirlenen hava savunma sistemlerini çok farklı harekatlarla yok edebilir.
Türkiye ne gerekiyorsa onu yapabilecek kapasitede
Şunun da net bir şekilde altını çizmekte fayda var. ‘Suriye’de hava savunma sistemleri var’ diye yapılacak harekatlar iptal edilmez. Türkiye, yapılması zaruri bir operasyon söz konusu ise gereken her şeyi yapıp onu icra edebilecek kapasitede bir ülkedir.”
“Rusya sürece dahil olursa senaryolar farklılaşır”
Oğuz, söz konusu denkleme Rusya’nın girmesi ve Suriye’nin Rus desteği ile hava sahasını kapatması durumunda ise senaryoların farklılaşabileceği uyarısında bulundu.
Rusya’nın Suriye’ye destek olacak şeklide müdahil olması durumunda siyasi iradenin buna rağmen operasyona destek verip vermeyeceği sorusunun önem kazanacağına dikkati çeken Oğuz, şunları kaydetti:
“Rusya’nın oyuna dahil olması demek S-300, S-400 gibi unsurların sahaya çıkması anlamına gelir. Ama burada sahadan da ziyade masadaki pazarlıklar esas belirleyici olacaktır.”
Hava sahası kapanırsa hangi unsurlar kullanılacak?
Oğuz ayrıca, Suriye’nin ülkenin kuzeyini uçuşa yasak bölge ilan etmesi durumunda TSK’nın çok farklı alternatifleri kullanabileceğini anlatarak, “Münbiç merkezi, sınırımızdan yaklaşık 27 km uzakta, Münbiç güney sınırı ise 60 km’den daha az bir mesafede.
Merkeze kadar olan hedefler için teorik olarak lazer güdümlü kitler hariç elimizdeki çoğu uçar unsur muhimmatını kullanabiliriz. Daha ilerisi için ise kanatlı güdüm kiti ve SOM gibi modern mühimmat seçeneklerimiz mevcut.
Üstelik bunlar sadece uçaklarda kullanılabilecek büyük mühimmatlar. Karada ise Fırtına kundağı motorlu obüs ve Sakarya çok namlulu roketatarlar başta olmak üzere onlarca alternatifimiz var” bilgisini paylaştı.
Operasyonda ilk kez kullanılacak mühimmatlar olacak
Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon kapsamında TSK’nın ilk kez kullanacağı mühimmatlar hakkında da görüşlerini paylaşan Oğuz,” Daha önce ilk harekat kabiliyeti kazanmış çok sayıda silah ve mühimmatın ilk harekatta kullanılması bekleniyor. SOM ve TEBER-82 başta olmak üzere son dönemlerde geliştirilen yerli ve milli unsurların hemen hepsi mutlaka dahada denenecektir” şeklinde konuştu.
(YeniŞafak)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir