Süpersonik Yolcu Uçakları İçin İlk Fabrika Amerika'da Açıldı

Süpersonik Yolcu Uçakları İçin İlk Fabrika Amerika’da Açıldı

Boom Supersonic, bugün Piedmont Triad Uluslararası Havalimanı’nda bulunan Overture Süpersonik Uçak Fabrikası’nın inşaatını tamamladığını duyurdu. Bu fabrika, Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan ilk süpersonik yolcu uçağı fabrikası olma özelliğini taşıyor.

Overture süpersonik yolcu uçağı, günümüz ticari uçaklarından iki kat daha hızlı uçabilecek ve %100 sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) kullanarak çevre dostu bir seçenek sunacak. Boom Supersonic CEO’su Blake Scholl, “Overture Süpersonik Uçak Fabrikası’nın inşaatı, Amerika Birleşik Devletleri’nin havacılık üretiminde liderliğini sürdürmesi açısından önemli bir kilometre taşıdır. Süpersonik uçuş, hava seyahatini dönüştürecek ve Overture, dünya çapındaki havayolları için çok ihtiyaç duyulan yenilikçi bir alternatif sunacak” dedi.

Üretim Kapasitesi ve Hedefler

Overture uçakları, yılda 33 adet üretim kapasitesine sahip olacak ve bu kapasitenin değeri 6 milyar doları aşacak. Boom, ikinci bir üretim hattı kurarak yıllık 66 süpersonik yolcu uçağı üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca, fabrika kampüsü, havayollarının süpersonik uçaklarını teslim alacakları bir teslim merkezi de içerecek. United Airlines, American Airlines ve Japan Airlines gibi büyük havayolu şirketleri bu uçakları teslim alacak.

Yerel Ekonomiye Katkı

Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper, “İlk uçuşun yapıldığı eyalet olarak Kuzey Carolina, dünyanın ilk sürdürülebilir süpersonik yolcu uçağını teslim etme yolunda Boom’un kaydettiği ilerlemeyi görmekten heyecan duyuyor. Eyaletimiz, Boom’un hava seyahatini devrim niteliğinde dönüştürmesine yardımcı olacak yetenekli iş gücüne, altyapıya ve mükemmel bir konuma sahip” şeklinde konuştu. Kuzey Carolina ekonomistlerine göre, Boom üretim programının tam kapasiteyle çalışması, eyalet ekonomisini 20 yıl içinde en az 32,3 milyar dolar büyütecek ve fabrika doğrudan 2.400’den fazla kişiye iş imkanı sağlayacak.

Liderlerin Görüşleri ve İleriye Dönük Planlar

Kuzey Carolina Senatosu Başkanı Phil Berger ise, “Piedmont Triad bölgesi bir ekonomik güç merkezi olup, Kuzey Carolina’yı iş dünyası için en üst sıraya taşıyor. Boom’un Overture Süpersonik Uçak Fabrikası, burada iş ve yatırım getiren yeni ve yenilikçi projeleri sergiliyor” dedi.

BE&K Building Group tarafından inşa edilen ve BRPH tarafından tasarlanan fabrika, LEED sertifikalı olacak ve benzer üretim tesislerine göre en az %40 daha enerji verimli olması bekleniyor. İnşaatın tamamlanmasının ardından, Boom, üretim katını operasyonel hale getirmeye odaklanacak. Araç tedarikçisi Advanced Integration Technology (AIT) ile ortaklaşa çalışarak, üretim tesisine araçlar tedarik etmeye ve kurmaya başlayacak. İlk büyük ekipman olarak, üretim süreçlerini geliştirmek, montaj hattının akışını optimize etmek ve personeli üretime hazırlamak amacıyla gelişmiş bir test hücresi birimi kurulacak.

Süpersonik Gösteri Uçağı: XB-1

Bugünkü inşaat tamamlanma etkinliği, Overture için süpersonik gösteri uçağı olan XB-1’in ilk uçuşundan kısa bir süre sonra gerçekleşti. XB-1, Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından verilen Mach 1’i aşmak için özel bir uçuş izni aldı. XB-1 uçuş test programı Mojave, California’da ilerlemeye devam ediyor ve uçak performansını ve uçuş kalitesini süpersonik hızlara kadar doğrulayacak.

Piedmont Triad Havalimanı İdaresi Başkanı Paul Mengert, “Süpersonik ticari uçuşu geri getirme misyonunda Boom’un başarısını dört gözle bekliyoruz ve Amerika’nın havacılık inovasyonundaki liderliğini sürdürmesine yardımcı olacağız. Kuzey Carolina Ekonomik Kalkınma Ortaklığı, seçilmiş liderler ve yerel toplulukla olan ortaklığımız için minnettarız ve Boom’u Triad’a sıcak bir şekilde karşılamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir