Süpersonik ticari uçuş yasağı kaldırılacak mı? X-59 Uçağı Çok Önemli Testleri Geçti

Süpersonik-ticari-uçuş-yasağı-kaldırılacak-mı

 

Dürüst olalım, hepimiz ticari süpersonik uçuş istiyoruz. Uzun mesafeli uçuşlar ruhları mahvedebilir ve hafta sonunu dünyanın diğer tarafında geçirmek için sadece birkaç saat seyahat etmek, seyahati kökten değiştirir. Yine de, Concorde ile seyahatin geleceğinin bir tadı gösterilirken, üreticiler süpersonik uçuşun büyük dezavantajlarıyla boğuştukça, kısa sürede kavrandı. Özellikle, sonik patlamaların oldukça zor sorunu.

Şimdi, Lockheed Martin ve NASA’nın her zaman yaygın olan sonik patlama sorununa yanıtı, X-59 Sessiz SüperSonik Teknoloji uçağı olarak adlandırılan yeni bir süpersonik uçak tasarımı, aylarca süren yer testlerinden sonra eve döndü ve görünüm olumlu. Uçağın süpersonik hızlarda altında kalacağı yoğun strese dayanıp dayanamayacağını test eden NASA, aşamanın tamamlandığını ve ilk uçuşuna başlamadan önce birkaç test daha yapmaları gerektiğini belirterek, bizi ticari süpersonik hıza bir adım daha yaklaştırdı. yolculuk.

Bir uçak ses bariyerini geçtiğinde oluşturulan bir ses patlaması, uçağın önündeki ve arkasındaki sıkıştırılmış basınç dalgalarının tekil bir şok dalgası halinde birleşmesinin sonucudur, çünkü onlar artık birbirlerine ulaşmadan önce birbirlerinden ayrılamazlar. zemin. Pek çok kişi, ses patlamasının yalnızca uçak Mach 1’e (saatte 767 mil veya saatte 1.235 kilometrenin üzerinde, bu da ses hızıdır) geçtiğinde gerçekleştiğine inanır, ancak bu yanlıştır – şok dalgaları, uçaktaki herkes tarafından duyulur. üzerinde uçar.

Bir merminin çatlaması, çok daha küçük bir ölçekte olmasına rağmen, sonik patlama ile aynı etkiye sahiptir. Bu gürültü gazilerde işitme hasarına neden olmak için zaten yeterlidir, ancak bu şok dalgasını daha büyük hale getirir – örneğin bir jet boyutu – ve yapısal hasara ve 120 desibele kadar gürültüye neden olabilir. Bu nedenle, yolunda sürekli olarak camları kıran ticari uçakların havadan uçması uygun değildir ve bu nedenle kara üzerinde süpersonik uçuş yasaktır.

Dolayısıyla, Mach 1’in üzerinde tüm dünyayı kavurabilecek bir uçak yaratmak için mühendislerin patlamayı susturması gerekiyor.

X-59, bilgisayar modellerinin çok daha sessiz bir ses patlaması üreteceğini tahmin ettiği bir uçak konseptiydi ve NASA buna “sonik darbe” adını verdi. Hala ideal olmasa da, tasarım, hem Lockheed Martin hem de NASA’nın umduğu, karadan süpersonik ticari uçuş yasağının kaldırılmasına izin vereceğini umduğu bir sonik patlamanın yarattığı gürültüyü ve potansiyel hasarı önemli ölçüde azaltır.

NASA, testler planlandığı gibi başarılı olursa, X-59’un toplulukların üzerinde 2024 gibi erken bir tarihte piyasaya sürüleceğini söylüyor. Daha sonra X-59’un ve yaratılışında kullanılan ses ölçüm teknolojisinin karada süpersonik uçuşun yolunu açacağını umuyorlar.

X-59 sonik patlama rüzgar tüneli testinde baş araştırmacı olan John Wolter, “X-59 ile, rahatsız edici sonik patlamaları ‘sonik darbeler’ olarak adlandırılan çok daha sessiz bir şeye indirgeyebileceğimizi göstermek istiyoruz” dedi. daha önceki bir açıklamada.

“Amaç, karadan süpersonik uçuş için yeni kurallarla sonuçlanabilecek, düzenleyicilere gürültü ve topluluk müdahale verileri sağlamaktır. Test, yalnızca daha sessiz uçak tasarımına sahip olmadığımızı, aynı zamanda gelecekteki uçakların gürültüsünü tahmin etmek için gereken doğru araçlara sahip olduğumuzu kanıtladı.”

Exit mobile version