Sudan darbesinde 3 uçak imha edildi, Havayolu şirketlerinden açıklamalar yapıldı

darbe

Sudan’ın başkenti Hartum’da Cumartesi günü askeri bir darbe gerçekleşti. Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmalar uluslararası havaalanına sıçradı ve burada üç uçak imha edildi. İmha edilen uçakların arasında Suudi havayolu şirketi Saudia’ya ait bir A330 Airbus’ın yanı sıra Ukrayna’nın SkyUp şirketine ait bir Boeing 737-800 ve BM insani yardım misyonuna ait bir uçak da bulunuyor.

Cumartesi günü Sudan’ın ana paramiliter grubu Hızlı Destek Güçleri (RSF) başkanlık sarayını, ordu komutanının konutunu, Hartum Uluslararası Havaalanını, Merowe ve Al-Ubajjid’deki diğer iki havaalanını ve “Sudan’ın farklı eyaletlerindeki birkaç üssü” ele geçirdiğini duyurdu. Cumartesi günü sözde bir darbenin parçası olarak meydana gelen olaylar, fiilen ordu komutanı olan Abdel Fattah al-Burhane ile daha çok ‘Hemedti’ olarak bilinen RSF lideri Mohammad Hamdan Daglo arasında haftalardır süren rekabetin bir sonucudur.

Güçlü bir paramiliter grup olan RSF’nin ülke ordusu ile arasındaki gerilim giderek artıyor. Özel bir yasa altında faaliyet gösteren ve kendi komuta yapısına sahip olan RSF, insan hakları ihlalleri ve ülke genelindeki çatışmalara karışmakla suçlanıyor. New York Times’ın haberine göre Sudan, tarihinde diğer tüm ülkelerden daha fazla başarılı darbe yaşamıştır. Ancak hiçbiri başkentin merkezinde dünkü çatışmalar kadar yoğun çatışmalara sahne olmadı.

Devam eden askeri darbe sırasında Hartum havaalanında 12 uçak vardı: On Boeing 737, bir Airbus A320 ve bir Embraer Legacy 600. Sudan’ın başkentindeki limanın apronlarında Tarco Aviation (B737-800: ST-TAC, embraer Legacy 600: ST-PNA), Saudia (A330: HZ-AQ30), Badr Airlines (B737: 4L-MWA, CS-BDO, 4L-GEZ), Asia Cargo Airlines (B737F: PK-YGW), SkyUp Airlines (B737: UR-SQH, UR-SQA), MyWay Airlines (B737: 4L-BQJ) ve ATR 42-500 tescil numaralarına sahip: ZS-AFR.

Suudi, SkyUp ve BM uçakları imha edildi

Saudia Arabian Airlines Cumartesi günü yaptığı açıklamada uçaklarından birinin Hartum Havaalanında imha edildiğini doğruladı. Airbus A330 tipi uçak (SV458) Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a dönüş uçuşu yapacaktı.

Olay, uçak piste doğru taksi yapmaya başlamak üzereyken meydana geldi. Suudi havayolu şirketi daha sonra uçağın kalkışa hazırlanırken geride kaldığını doğruladı. Uçaktaki tüm kabin ekibi güvenli bir şekilde Sudan’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliğine ulaştı ve havayolu şirketi Sudan’a ve Sudan’dan gelecek tüm uçuşları iptal etti. Yolcuların durumu hakkında bilgi vermedi.

Ukraynalı havayolu şirketi SkyUp da Hartum havalimanındaki durumla ilgili resmi bir açıklama yayınladı. UR-SQH tescilli dar gövdeli bir Boeing’in imha edildiği belirtildi.

Hartum şehir havaalanında bulunan iki SkyUp Havayolları uçağından birinde acil durum yer belirleme işaretinin (ЕLT) etkinleştirildiği biliniyor. Uçakta meydana gelebilecek olası hasar şu an için tespit edilememektedir. Ülkede bulunan 36 SkyUp çalışanı şu anda nispeten güvenli yerlerde bulunmakta. Kendileriyle irtibatımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

Rusya’nın askeri saldırısının yol açtığı savaş nedeniyle Ukrayna’ya ve Ukrayna’dan normal hava yolcu hizmetleri sağlayamayan Ukrayna merkezli özel havayolu şirketi, uçakların ve mürettebatın atıl kalmaması için bir dizi wet-leasing anlaşması (ACMI) imzalıyor. Dmytro Serukhov tarafından yönetilen havayolu, yayınladığı bildiride SkyUp yetkililerinin şu andaki ana hedefinin “çalışanlar için güvenli koşullar düzenlemek ve mümkün olan en kısa sürede Sudan’dan ayrılmalarına yardımcı olmak” olduğunu belirtti.

“Bu konuda Mısır’daki Ukrayna Büyükelçiliği, Sudan’daki Ukrayna Fahri Konsolosluğu, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarıyla birlikte çalışıyoruz” denildi.

Büyük olasılıkla bir E145 Embraer Birleşmiş Milletler insani yardım misyonuna ait  uçak da imha edildi.

Darbenin sonuçları

Tüm tarifeli uçuş operasyonları iptal edilmiştir.

Hartum uçuşlarını geçici olarak iptal eden havayolu şirketleri: Flynas, flydubai, Egyptair ve Saudia’nın yanı sıra Emirates ve Türk Hava Yolları.

Sudan’a dönen Emirates’in Sao Paulo-Dubai seferini yapan EK262 sefer sayılı uçağı, BAE yetkililerinin havayolu şirketinin bu ülkeden kalkan uçaklarının Sudan semalarından uzak durması gerektiğine karar vermesi nedeniyle yakıt ikmali için Dar-es-Salaam’a planlanmamış bir iniş yaptı. Suudi Arabistan Havayolları, Sudan üzerinden uçması gereken diğer uçakların ana limanlarına geri döndüklerini söyledi.

Sudan sivil havacılığı son aylarda hızlı büyüme umutları taşıyor. Badr Havayolları Hartum ile Londra-Gatwick arasında uçuşlara başladığını duyurdu. Sudan’ın başkenti ile İngiltere’yi birbirine bağlayan hava servisinin Mayıs ayında açılması bekleniyordu. Ayrıca Air Arabia, Sudan’daki iştiraki Air Arabia Sudan’ın faaliyetlerine başlayabilmesi için Sudan Hava Operatörü Sertifikası (AOC) alma çalışmalarına bu ay başlamayı beklediğini söyledi. Ülkenin havacılık sektörü temsilcileri mevcut durumun hızla çözülmesini umuyor.

©AirlineHaber.com

Exit mobile version