Starliner Krizi: Mahsur Kalan Astronotlar SpaceX Dragon ile Dönecek

Starliner Krizi: Mahsur Kalan Astronotlar SpaceX Dragon ile Dönecek

NASA, Boeing’in Starliner mekiğiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilen ve teknik arızalar nedeniyle orada mahsur kalan astronotlar Sunita Williams ve Butch Wilmore’nin 2024 yılı Şubat ayında SpaceX’in Dragon uzay aracıyla Dünya’ya döneceğini açıkladı.

NASA Başkanı Bill Nelson, basın toplantısında astronotların güvenliğinin en üst düzeyde tutulduğunu vurgulayarak, Boeing Starliner mekiğinin yaşadığı teknik aksaklıklar nedeniyle mürettebatsız olarak geri dönmesine karar verildiğini belirtti. Nelson, Starliner’ın helyum sızıntısı ve bazı iticilerde yaşanan arızalar sonucunda mekiğin güvenli bir şekilde mürettebatla geri dönmesinin mümkün olmadığını söyledi. Bu sebeple astronotların geri dönüşü için SpaceX’in Dragon aracı tercih edildi.

Görev Süreci Beklenenden Uzadı

Starliner mekiği, astronotlu ilk görevi kapsamında 5 Haziran’da ISS’ye kenetlenmişti. Görevin başlangıçta bir hafta sürmesi planlanmış, ancak teknik sorunlar bu sürenin uzamasına neden olmuştu. Starliner’ın iticilerinden 4’ü arızalanmış, ancak astronotlar bu iticilerden 3’ünü yeniden çalıştırmayı başarmıştı. Teknik aksaklıkların güvenlik kaygılarını artırması sonucunda, geri dönüşün ertelenmesine karar verilmişti.

Güvenlik Önceliği

Nelson, “Butch ve Suni’yi ISS’de tutma ve Boeing Starliner’ı mürettebatsız olarak Dünya’ya getirme kararı, güvenlik konusundaki kararlılığımızın bir göstergesidir,” dedi. Uzay görevlerinin her koşulda risk taşıdığını ifade eden Nelson, astronotların güvenli bir şekilde geri dönmesi için en doğru adımların atıldığını belirtti.

NASA, astronotların SpaceX Dragon aracıyla Şubat 2025’te Dünya’ya güvenli bir şekilde dönmesi için tüm hazırlıkların devam ettiğini duyurdu.

Exit mobile version