Spicejet B737 türbülansa girdi. Yolcular ve kabin ekibi yaralandı

Spicejet-B737-türbülansa

189 yolcu ve 6 mürettebatla Hindistan Mumbai’den Andal’a SG-945 iç hat uçuşunu gerçekleştiren VT-SLH tescil isimli Spicejet Boeing 737-800, yaklaşık FL160’dan Andal’a doğru alçalırken, uçak çok şiddetli bir türbülansla karşılaştı, 14 yolcu ve 3 kabin ekibinin yaralanmasına neden oldu. Uçak, yaklaşık 15 dakika sonra Andal’a indi. Çok sayıda yaralı hastanelere kaldırıldı.

01 Mayıs 2022 tarihinde olan bu olay Hindistan SHGM olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Ön bilgiler

Türbülans sırasında kabindeki bağlı olmayan nesnelerin yolcuların kafa yaralanmalarına neden olduğunu gösteriyor. Türbülans nedeniyle çok sayıda yolcu oksijen maskesi kapakları açıldı, yolcu kabin tavanının bir kısmı çöktü, kabin memurlarının yaralanmasına yol açtı. Ancak, yolcuların baş üstü dolapların hiçbiri açılmamıştı.

ADS-B verileri, uçak 2000 fpm’ye kadar tırmanma, 3000 fpm’ye kadar alçalma oranları ile bağlantılı olarak, 350-410 knot arasında ani hız değişimleriyle karşılaştı.

Olay yaşayan uçak yaklaşık 7 saat Andal’da yerde kaldıktan sonra onarım için Kalküta’ya yolcusuz olarak uçtu.

2 Kasım 2022’de Hindistan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, türbülansla karşılaşma sırasında “Emniyet Kemerini Bağlayın” ikazı önceden çalıştırılmış olmasının yaralanma sayısını nispeten düşük tuttuğunu bildirdi.

Yaralı 14 yolcudan ikisi, biri omurilik, diğeri kafa travmalı olarak halen Yoğun Bakım Ünitelerinde tedavi görüyorlar.

8 yaralının hastaneden taburcu edilmesinin ardından bir diğer yaralı hastanede tedavi altına alındı.

14 yaralının tamamı baş, omurga, omuz, alın veya yüz yaralanması geçirdi. Birkaçında el kemiği kırıkları var.

Bazı oksijen maskelerinin açıldı, kabin tavanının dekoratif panelleri çöktü ve hasar gördü, bir üst dolap kilidi kırıldı. Kabin malzemeleri kabinin her yerine dağılmış halde bulundu.

Türbülansa kapılan uçak, +2.64 ile -1.36G arasında değişimler yaşadı, otopilot devreden çıktı ve ekip, yaklaşık 2 dakika içinde uçağın manuel kontrolünü ele geçirdi.

Havayolu, 2 Kasım 2022’de, 48 yaşındaki ağır yaralı bir yolcunun tüm tıbbi çabalara rağmen 26 Eylül 2022’de aldığı yaralara yenik düşerek vefat ettiğini bildirdi.

Exit mobile version