Sosyal Medya Mesajına Savaş Uçağı Havalandı

Sosyal Medya Mesajına Savaş Uçağı Havalandı

İngiliz bir genç adam, Londra Gatwick Havaalanı’ndan İspanya’nın Menorca adasına uçan bir uçakta, check-in alanının fotoğraflarını sosyal medya aracılığıyla paylaşarak yaptığı bir şaka nedeniyle İspanya Savunma Bakanlığı tarafından mahkemeye çıkarıldı. 2022 yazında gerçekleşen olayda, genç adam uçağa binmeden önce arkadaşlarına gönderdiği fotoğraflarda, “Uçağı havaya uçurmaya giderken Taliban üyesiyim” şeklinde bir ifade kullanmıştı.

İngiliz istihbaratının bu mesajı keşfetmesi üzerine, uçağın Fransa üzerinde olduğu sırada İspanya’yı haberdar etmesi sonucunda Savunma Bakanlığı, genç adamın terörist olabileceği endişesiyle bir Eurofighter gönderdi. Genç adam, İspanya Ulusal Mahkemesi’nde kamu düzenini bozmakla suçlandı ve Savunma Bakanlığı’nın Eurofighter’ı göndermenin maliyeti olan 94.782,47 Euro’yu ödemesi istendi.

Mahkemede genç adam, şakanın arkadaşları arasında Pakistanlı özellikleri nedeniyle alışıldık bir espri olduğunu ve bu nedenle böyle bir mesajı sadece arkadaşlarına yönelik bir şaka olarak paylaştığını belirtti. Fotoğrafın halka açık Wi-Fi ağına bağlı bir arkadaşının eline geçmesi üzerine ise durumun ciddiyet kazandığını ifade etti. Genç adam, Eurofighter’ın uçağı eskort etmesiyle ilgili Ukrayna’daki savaşa yönelik bir eğitim tatbikatı olduğunu düşünerek böyle bir durum beklemediğini ifade etti.

Mahkeme, genç adamın ifadelerini dinledikten sonra ceza kararını belirlemek üzere bir sonraki aşamaya geçmeyi planlıyor. İspanyol Ceza Kanunu’na göre, toplum için tehlikeli bir durumu yanlış bir şekilde taklit eden kişinin cezalandırılması öngörülmektedir.

Exit mobile version