Slovakya, nükleer yakıt getiren Rus uçağına hava sahasını açtı

Slovakya,-nükleer-yakıt-getiren-Rus-uçağına-hava-sahasını-açtı

 

Slovakya Hükümeti, Rus operatör Volga-Dnepr Airlines tarafından işletilen Il-76 kargo uçağının Bratislava’ya inmesine izin verdi. Bu uçuşa ve inişine verilen izin, Avrupa Birliği’nin Rus havayollarını ve uçaklarını AB hava sahasını yasaklaması nedeniyle tek seferlik özel bir izindi.

Volga-Dnepr Airlines, 11 adet An-124-100 ve 5 adet IL-76TD uçağı da dahil olmak üzere, 16 uçaklık bir filoya sahip, Rusya’nın Ulyanovsk Vostochny kentinde bulunan bir kargo havayolu şirketidir.

1 Mart 2022’de Volga-Dnepr Airlines IL-76 uçağı, Moskova’dan kalkarak Slovakya’nın Bratislava kentine indi. Uçak, Belarus, Polonya ve Slovakya hava sahalarında uçtu. Polonya ve Slovakya da, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle, Rus uçaklarının ve havayollarının kendi hava sahalarında faaliyet göstermesini yasaklamıştı.

Volga Dnepr Havayolları, Moskova ile Bratislava arasındaki yaklaşık iki buçuk saatlik uçuşu gerçekleştirmek için RA-76952 tescil isimli Il-76 uçağını kullandı.

Uçuş bazı soruları gündeme getirdi. Avrupa Birliği, Rus havayollarının AB hava sahasında faaliyet göstermesini yasaklamış, bunun ardından Rusya da, 36 ülkenin havayollarına Rusya hava sahasından yasakladı.

Bununla birlikte, Slovak medya kuruluşu Rubriky tarafından bildirildiği üzere, Slovakya’nın Volga-Dnepr Havayolları’nın yapacağı bu uçuşa ihtiyacı vardı. Çünkü uçak, Slovakya enerji santralleri için nükleer yakıt taşıyordu. Bu uçuş, Polonya ve Slovakya hükümetleri tarafından onaylandı.

Slovakya Ekonomi Bakanlığı şunları söyledi : “Bakanlığımız, Slovak Elektrik Şirketi SE (Slovenske Elektrarne) tarafından kullanılacak nükleer yakıt tedarikinin güvence altına alınmasına yardımcı oldu. Bu sabah (1 Mart 2022) sabahı Volga Dnepr Airlines’ın bir IL-76 uçağı Bratislava havaalanına indi ve Rusya Federasyonu’ndan nükleer yakıt getirdi.”

Avrupa ülkeleri hava sahasını Rus uçuşlarına kapatmış olsa da, bu durumda hükümet, bir istisna yayınladı. Bakanlık, bu istisnaların “insani yardım ve nükleer yakıt durumunda” kullanılabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği merkezli tüm kiraya veren şirketlerin, Avrupa Birliği tarafından uygulanan yaptırım paketinin bir parçası olarak Rus havayolları ile mevcut sözleşmeleri sona erdirmek ve uçaklarını geriye almak için 28 Mart’a kadar süreleri var.

Bazı kiralama şirketleri, uçaklarını Rus operatörlerinden geri almaya başladı bile. Pobeda üç Boeing 737-800’ü kaybetti. Nordwind Airlines bir Boeing B777-300(ER) şu anda Mexico City Uluslararası Havalimanı’nda park halinde ve en az iki Aeroflot uçağı Avrupa’da park halinde ve Rusya’ya geri dönemiyecekler.

Cirium’a göre, Rus havayolları batı ülkelerin ürettiği 833 uçak işletiyor ve bunların 514’ü Rus olmayan kiralayanlardan (%61,7) kiralanmış. Bu uçakların birçoğu önümüzdeki günlerde kiralayanlarına geri uçacak.

Bununla birlikte, Rusya üretimi uçaklar uçuran Volga Dnepr Havayolları, bu geri alımlardan etkilenmiyecek. Volga Dnepr’ın yan kuruluşlarından biri olan AirBridgeCargo’nun altı adet Boeing 777-200F siparişi var. Mevcut yaptırım sorunları devam ederse, gelecekte bu siparişle ilgili sorunlar yasal sorunlar yaşanabilir.

Exit mobile version