Sivil Havacılık Akademisi ve Türk Sivil Havacılık Akademisi
SHGM bağlısı olarak (İstanbul’da) faaliyet gösterecek olan Türk Sivil Havacılık Akademisi (TSHA) binasının temeli 7 Eylül 2016 günü atıldı; hayırlı olsun.
Bilenler biliyor; bir de Sivil Havacılık Akademisi (SHA) var. 2010 yılı Mart ayından bu yana 6,5 yıldır faaliyette olan bir kuruluş. (Geniş bilgi için; SHA’nın web sayfası: www.sh-akademi.org ; kuruluş amacı ve faaliyetleriyle ilgili röportaj linki: http://www.kokpit.aero/sivil-havacilik-akademisi-roportaj)
İsim benzerliği olan bu iki kuruluş arasındaki bazı farklar şöylece özetlenebilir:
- SHA, havacılığın çeşitli dallarından uzmanların (pilot, uçuş doktoru, teknisyen, kontrolör, vs.) oluşturduğu idealist bir sivil toplum kuruluşu; TSHA ise resmi memurların görev yapacağı bir devlet organıdır. (Devlet organı olmayı, bilimsel ve yansız davrandığı sürece olumsuz bir özellik saymıyoruz.)
- SHA’nın misyonu, uçuş emniyetini doğrudan veya dolaylı biçimde etkileyen tüm konularda beyin fırtınaları ve anketler yoluyla raporlar ve bildiriler hazırlamak, yetkilileri uyarmak ve çözüm önerileri sunmaktır. TSHA ise Türkiye ve bölge ülkeleri için kalifiye havacılık personeli eğitimi yapmakla sınırlı bir işlev üstlenecektir. (Şüphesiz ki, bu kalifiye personel eğitimi konusu da çok önemlidir.)
- SHA’nın bir başkanı değil koordinatörü vardır; üyeler birbiriyle hiyerarşik ilişki içinde değildir. SHA’nın gönüllü üyeleri görüş ve öneriler hazırlarken bir başkanın talimatıyla davranmama özgürlüğü içindedirler. Üyeler egolarını dışarıda bırakmayı, bağımsız ve apolitik davranmayı, referans olarak bilimsel verileri kullanmayı, hiçbir sponsora dayanmamayı (tüzüğüne de yazarak) ilke edinmiş, ilkeleri ihlâl edenlerle yollarını ayırmıştır.
- SHA’nın 2010 yılında kamuoyuna sunduğu manifesto’sunda, en temel ihtiyacın, kaza-kırım incelemelerini ve sivil havacılık denetlemelerini de kapsayacak bağımsız ve bilimsel çalışan bir kurum (Türk Sivil Havacılık Kurumu veya Uçuş Emniyet Kurumu) olduğu belirtilmişti. Bugünkü haliyle TSHA için, diğer paydaşların da (kaza inceleme ve denetleme) aynı organizasyon içinde yer alacağı bir yapılanma tasarlansaydı ideal olabilirdi…
- Manifestosunda SHA’nın bir önerisi de ‘Havacılık Şurası’ oluşturulmasıydı. Önerimiz, sivil havacılıkla ilgili tüm kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla, üniversitelerden bilim adamlarının ve STK temsilcilerinin belirli aralıklarla toplanması ve havacılık sorunlarının çözümü için Bakanlığa raporlar hazırlaması idi. Bu bağlamda keşke sadece eğitim hizmeti veren bir TSHA yerine, yukarıda sözü edilen tüm işlevleri yerine getirecek daha üst bir organizasyon (Sivil Havacılık Kurumu, vb.) hayata geçirilseydi diye düşünüyoruz.
Bu görüşlerimiz, SHA’yı yüceltip TSHA’yı önemsizleştirme gayretkeşliği değildir; sadece aradaki farkları vurgulamak amaçlanmış ve yeri geldiği için de küçük eleştiri ve beklentilerimize yer verilmiştir.
Kamuoyuna ve ilgililere saygıyla bildiririz.
SİVİL HAVACILIK AKADEMİSİ