SITA, Eylül ayında Rusya'dan tamamen çekilme kararı aldı

SITA, Eylül ayında Rusya’dan tamamen çekilme kararı aldı

Havacılık sektörünün en önemli BT hizmet sağlayıcısı olan SITA, Eylül ayında Rusya’dan tamamen çekilme kararı aldı. Bu durum muhtemelen Rus havayolları ve Rus havalimanları için hayatı daha da zorlaştıracak.

Air Serbia, Türk Hava Yolları, Emirates gibi halen Rusya’ya uçan havayolları da etkilenecek.

Societe Internationale de Telecommunications Aeronautiques (SITA), bilgi alışverişini daha verimli ve daha ucuz hale getirmek amacıyla dönemin on bir havayolu şirketi tarafından Şubat 1949’da kuruldu. SITA, kiralanan ortak taşıyıcı hatları üzerinden paket bir ağ üzerinden gerçek zamanlı veri trafiğini yöneten ilk şirket. SITA, diğerlerinin yanı sıra aşağıdakiler için bilgi sistemleri ve hizmetleri sunmakta:

Havaalanı yönetimi, emniyet ve güvenlik dahil olmak üzere havaalanı operasyonları,
operasyonel ve uçuş içi iletişim dahil olmak üzere uçak operasyonları,

Bagaj lojistiği,
Kargo operasyonları,
Yolcu girişi,
Gümrük ve sinir yöneti̇mi̇

Günümüz havalimanlarının %95’i SITA tarafından desteklenen bilgi çözümlerine güvenmekte. SITA iletişim sisteminden çekilme nedeniyle, Rus havayolları artık uçuşları, yolcuları ve bagajlarıyla ilgili verileri uluslararası havalimanlarına iletemeyecek. Yabancı havayolu şirketleri de Rus havalimanlarına olağan SITA kanalı üzerinden veri iletemeyecek. Rus havayolu şirketlerinden bir kaynak RBC.ru’ya yaptığı açıklamada “Ortada bir sorun var, hassas bir konu ve kesinlikle çözüm gerektiriyor” dedi.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı RBC’ye sorunun farkında olduğunu belirtti. Bakanlık “alternatif haber kanalları” kurmayı planlıyor. Bakanlık sözcüsü gazeteye yaptığı açıklamada “Sorun uluslararası uçuşların yapıldığı çoğu ülkeyle çözüldü” dedi.

Rosaviatsiya havacılık otoritesi ise, Sita’nın Rusya’dan çekilmesinin “sivil havacılık faaliyetleri üzerinde hiçbir olumsuz etkisi olmadığını” söyledi. “Yerli üretim olanlar da dahil olmak üzere” 2022’den itibaren alternatif aktarma rotaları var. Yetkili, bunların zaten yabancı havayolları tarafından da kullanıldığını söyledi.

SITA’nın ayrılışının ne kadar ciddi bir sorun olacağı muhtemelen önümüzdeki haftalarda ortaya çıkacak. Ancak genel olarak, büyük BT sistemlerini başka sistemlere taşırken, işbirliği yapan sistemlere veri ara yüzleri ve bunların tüm olasılıklar için test edilmesi çoğu zaman hafife alınma eğiliminde. Genellikle, büyük bir BT sisteminin tüm ara yüzlerinin başka bir sistemle değiştirildikten sonra %100 çalışır hale gelmesi biraz zaman ve çaba gerektirmekte.

© AirlineHaber.com

Not: Haber sitemizde yapılan havacılık haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir