Sinop'a ilk uçuş yapıldı, uçak böyle karşılandı

5 Nisan’dan beri taşınma sebebiyle İstanbul Atatürk Havalimanı’ından ve İstanbul Yeni Havalimanı’ndan yapılamayan Sinop seferleri dün itibariyle yeniden başladı. 

Türk Hava Yolları, dün gerçekleştirdiği TK2844 seferi ile günde iki kez olarak planlanan Sinop seferlerini yeniden başlatarak Sinop halkı için büyük mutluluk yarattı. 

Türkiye’nin en mutlu şehrinin insanları için büyük öneme sahip havalimanının tarihi de çok eskilere dayanıyor. Sinoplu Cemalettin Kaya Sinop havalimanını için ; 1933 yılında Cumhuriyetin 10. yıl törenlerine, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) hükümeti bir heyetle katılmış.

Sovyet ekibi törenlere üç uçakla gelmiş ve bu uçakları Türk hükümetine hediye etmişler. Bu anlamlı ziyaret sonrası aynı şekilde bir Türk Tayyare Filosu’nun da Rusya’ya ziyareti programlanmış ve 1934 yılı nisan ayının son yarısında Eskişehir’den Rusya’ya doğru yola çıkılmış. Eskişehir-Sinop uçuşu ardından, Sinop’tan Sivastopol ve Harkof üzerinden Moskova’ya uçuş gerçekleşmiş.

Kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre bu seyahat, yurt dışına ve deniz aşılmak suretiyle uçaklarla gerçekleşen ilk seyahat. Seyahat sırasında her türlü tedbir alınmış, filo mürettebatına kauçuk ceketler verilmiş, aynı zamanda deniz üzerinde emniyeti sağlamak bakımından Sinop-Odesa arasında deniz kuvvetlerimize ait üç muhrip 25 mil ara ile yerleştirilmiş. Hatta Sinop’ta geçici bir telsiz istasyonu kurulmuş ve Vehbi Uçaner’in bulunduğu uçaktaki telsizle deniz geçilinceye kadar Sinop ile irtibat temin edilerek hava durumu hakkında bilgi edinilmiş. Ayrıca Yıldırım Yakard idaresinde altıncı bir uçakta asıl filo ile Sinop’a kadar gelerek filo uçaklarında herhangi bir arızaya karşı tedbiren görevlendirilmiş.

21 Nisan’da başlayan seyahate katılan ekibimiz 9 Mayıs’ta Moskova’ya ulaşmışlar. Moskova’da on beş gün kalındıktan sonra ziyaret amacıyla ve trenle Leningrad’a gidilerek bir hafta kadar da orada kalınarak çeşitli ziyaretler ve geziler tertip edilmiş. Rusya seyahatini tamamlayan filomuz 14 Mayıs’ta Rus-Romen sınırını geçerek Bükreş’e varmış.

Daha sonra Bulgaristan üzerinden geçilerek İğne Ada’dan Karadeniz’e çıkılmış, Terkos Gölü – Yeşilköy üzerinden Eskişehir’e dönüş gerçekleştirilmiş. Söz konusu seyahat, 1934 yılında dünya siyaseti ve Türk-Rus siyasi ilişkileri açısından da önemli bir hava estirmiş” dedi. Sinop ili tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle Karadeniz’in İncisi olarak biliniyor. 

Sinop’a İstanbul Yeni Havalimanı’ndan yapılan ilk sefer dolayısıyla itfaiye ile su selamı yapıldı. Çetin Nallıoğlu’na ait fotoğrafta göz doldurdu.


Exit mobile version