Singapur Havayolları tüm uçuşlarında ‘SAF’ kullanacak

Singapur-Havayolları-tüm-uçuşlarında-'SAF'-kullanacak

 

2022’nin üçüncü çeyreğinden itibaren Singapur Havayolları ve Scoot uçuşlarının tümünde ExxonMobil tarafından sağlanan harmanlanmış sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) kullanılacak. Havayolundan yapılan açıklamada, SAF’ın bir yıllık pilot uygulama boyunca kullanılmasının yaklaşık 2.500 ton karbondioksit emisyonunu azaltmasının beklendiği belirtildi.

Singapur Sivil Havacılık (CAAS) ve Singapur Havayolları, SAF tedariki ve teslimatı için ExxonMobil’i seçti. Havayolu, bu harmanlanmış yakıtı Singapur’da pilot uygulaması olarak kullanacak.
Ürün, Neste tarafından sağlanan ve kullanılmış yemeklik yağ ve atık hayvansal yağlardan üretilen 1,25 milyon litre karıştırılmamış SAF’tan oluşacak. Daha sonra ExxonMobil’in Singapur’daki tesislerinde rafine jet yakıtı ile harmanlanacak.

Harmanlanmış yakıt, havalimanının mevcut yakıt hidrant sistemi aracılığıyla Temmuz 2022’de Changi Havalimanı’na teslim edilecek.

Singapur Havayolları ve düşük maliyetli şubesi Scoot, 2022’nin üçüncü çeyreğinden itibaren harmanlanmış yakıtı kullanmaya başlayacak. Şirket, bu pilot uygulama aracılığıyla yaklaşık 2.500 ton karbondioksit emisyonunu azaltmayı bekliyor. British Airways, Austrian Airlines, Qantas, airBaltic ve dünya çapında diğer bazı havayolları da benzer yaklaşımları benimsiyor.

CAAS genel müdürü Han Kok Juan şunları söyledi : “Sürdürülebilirlik, COVID-19 pandemisinden kurtulurken, havacılık sektörünün temel önceliği olacak ve SAF, sektörün karbondan arındırma çabalarında kritik bir etkinleştirici olacak. Singapur, Yarın için Temiz Gökyüzü Dünya Ekonomik Forumu üyesidir. Bu arada, Singapur Havayolları 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etmeyi taahhüt ediyor”

Geçen yıl, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etme kararını onayladı. Bu hedefe SAF-Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları ile ulaşılacak. IATA’ya göre, endüstrinin 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için 1.8 gigaton karbonu azaltması gerekecek.

Havayolu birliği, bu hedefin yaklaşık %65’inin SAF aracılığıyla azaltılacağını da sözlerine ekledi. Bu nedenle IATA, hükümetleri uygun maliyetli çözümler gerçekleştirmeye odaklanan politikalarla sektörü desteklemeye çağırıyor. IATA’nın dediği gibi teknoloji var, ancak arzı artırmak ve maliyetleri düşürmek için üretim teşviklerine ihtiyaç var.

SAF üretiminin 2025 yılına kadar 7,9 milyar litreye ulaşması bekleniyor (toplam yakıt ihtiyacının yaklaşık %2’si). Bu, 2030’a kadar %5,2’ye ve 2035’e kadar %17’ye yükselecek. 2050’de SAF üretiminin 449 milyar litreye (toplam yakıt ihtiyacının %65’i) ulaşması gerekecek.

Exit mobile version