Sina Yarımadası’nda düşen Rus Metrojet havayollarına ait A321 kazası ile ilgili, ne detaylı bir haber ne de detaylı bir yorum alıyoruz. Bu nedenle kazanın oluşumu ile ilgili yorum bile yapmak çok zor. Ancak yine de bir şeyler yazılmalı diye düşünüyorum.
Uçak neden düşmüş olabilir?
Yabancı veya Türk haber kaynaklarını incelediğinizde, buna cevap verecek veya yorum yapacak hiç bir bilgi bulamıyorsunuz.
Bir dolu bilgi kirliliği yaratılmış gidiyor… Bir dolu açıklamalar geliyor, kimisi füze ile vuruldu derken kimisi ise uçakta bomba patlatıldı düştü gibi bir dolu senaryolar gırla gidiyor.
Bunlar bence tamamen asılsız, doğru olmayan açıklamalar. Çünkü,Ukranya üzerinde füze ile düşürülen Malezya uçağının enkazının çok geniş bir alana yayıldığını görmüştük. Bu uçağın enkazının ise iki parça olduğu görülüyor. Uçağın ana gövdesi bir alanda ve biraz ilerisinde de kuyruk kısmı yer alıyor. Yani havada füze veya bomba patlaması sonucu düşmediğini düşünüyorum.
İkinci Söylenen ise, Pilotun Kahire’ye veya Şarm El Şeyh’e başka bir habere göre de en yakın meydana inmek istediği söylendi. Bunun da doğru olmadığı Mısır sivil havacılık yetkilileri ve Mısır Başbakan’ı tarafından açıklandı.
Diğer taraftan, Acil inmek isteyen Pilotun derhal ineceği meydana doğru dönmesi gerekirken, son radar verilerine göre, uçağın istikamet değiştirmeden uçtuğu görünüyor.
Peki,uçak neden düşmüş olabilir?
Şu ana kadar, eldeki verilere baktığımızda kesin olarak tahmin etmek çok zor. Ancak eldeki bazı veriler olayın nasıl olmadığının veya nasıl olabileceğinin ip uçlarını veriyor gibi…
Uçak 33.800 feet irtifa, 407 knots sürat ve Kuzey istikamette (336 derece) tırmanış durumunda uçuyor.
Aniden dakikada 6000 feet ile alçalmaya başlıyor. Sürati 307 knots’a düşüyor. Istikamette değişiklik görünmüyor. Uçaktaki bu ani değişiklik neden olabilir?
Aniden dakikada 6000 feet ile alçalmaya başlıyor. Sürati 307 knots’a düşüyor. Istikamette değişiklik görünmüyor. Uçaktaki bu ani değişiklik neden olabilir?
Bunun cevabını bulduğumuzda uçağın düşüş veya kazanın oluş nedenini bulmuş oluruz.
Uçağın son pozisyonuna baktığımızda, anormal duruma girmiş gibi veya motorunu veya motorlarını kaybetmiş gibi görünüyor.
Enkaza baktığımızda ise anormal duruma girmiş bir uçağın enkazı gibi olmadığını görüyoruz. Sanki Pilot uçağı araziye indirmek istiyormuş gibi bir uçak enkazı duruyor ortada.
Enkaza baktığımızda ise anormal duruma girmiş bir uçağın enkazı gibi olmadığını görüyoruz. Sanki Pilot uçağı araziye indirmek istiyormuş gibi bir uçak enkazı duruyor ortada.
Kısaca yüksek irtifada olayın başlangıcı ile enkazın durumu arasında bağlantı kurmak ta öyle kolay değil.
CVR ve FDR verileri sonucu hiç tahmin etmediğimiz bir sonuçla da karşılaşabiliriz.
Havacılık camiası adına çok üzücü bir olay.
Havacılık, pahalı ve son derece disiplin isteyen bir alan. Vur kaç zihniyetinde olan bakımı iyi yapılmayan eğitimi zayıf şirketlerle havacılık yapılmamalı. Tek amacı KAR yani para kazanmak olan zihniyetlere karşı, Ülke otoriteleri, Uçak bakımları ve Pilot eğitimleri konularında tavizsiz ve acımasız olmak zorundalar. Böylesi Şirketleri Sivil havacılıktan temizlemek zorundalar.
Uçağın eskisi yenisi olmaz deriz. Bu doğrudur. Ancak hemen de ekleriz zamanında periyodik bakımları iyi yapılmalı. Halada aynı düşüncedeyim. Bu uçağın 18 yaşında olması benim için önemli değil. Bir bakım şirketinin EASA lı olması o bakım şirketinin çok iyi bakım yaptığını göstermez. Bir örnek vermek gerekirse, aracınızın bakımlarını yaptırdığınız ve yapımcı firmanın yetkilendirdiği servislerin hepsinin aynı kalitede bakım çıkartmadığını gözlemlerinizle göreniniz çoktur. Bu nedenle bilhassa charter firmalarının, kiraladıkları uçaklara yaptırdığı bakımların ucuza çıkması için seçtiği bakım kuruluşu,uçak kazalarına davetiye çıkartabilir.
Uçağı ben düşürecek değilim ya…Tabii ki sonuçta uçağı pilot düşürecektir. Ancak pilotu zora sokan teknik olasılıklar var mıdır? Varsa nelerdir. Bu olasılıkları hiçe sayarak konuya tek taraflı bakmak yanlış olur. Airbus firması yapacağı kontrolde şüphesiz uçağını koruyacaktır. Bu nedenle ilgili CVR ve FDR uluslararası bir ekiple okunmalıdır. Bilhassa FDR kayıtları bu kazada çok önemli veriler içerecek.
Doğru neyse o çıkmalı ki, havada yaşamanını sürdüren pilot ve kabin personelinin yanı sıra biz yolcular da emniyetli bir şekilde uçalım.