SHGM’nin ekip geçişleri başlıklı genelgesine yapılan ilave ile şirketlerinden ayrılacak pilotların şirketlerinden muvafakat belgesi alma zorunluluğu getirilmiş, bu değişikliğe HAVASEN, TALPA ve Hava-İş tepki göstermişti.
SHGM bu gelişme üzerine bir açıklama yaparak pilotlardan yurtdışına gitmemelerini isterken şirketlere de pilotların ayrılma sebeplerini ortadan kaldırma ve bütçelerini zorlayarak ücretlere zam yapma çağrısında bulundu.
SHGM’nin açıklamasında Türk pilotlarını transfer etme girişimlerini arkasında “yabancı havayolu şirketlerinin sivil havacılığımızın yükselişini durdurmaya çalışmasına” ilişkin bir niyet olduğunu belirtmesi şaşkınlıkla karşılandı.
İşte o açıklama.
Değerli sektör çalışanlarımız;
Avrupa ve dünya, havacılık sektöründe kâbusu yaşarken Türk Sivil Havacılığı sizin sabır ve azminiz sayesinde lider konumunu sürdürmeye devam etmektedir. Bu nedenle, bazı ülkelerin ve bu ülkelere ait işletmelerin, ülkemiz sivil havacılığına imrenmeleri ve sizleri istihdam etmeye yönelik çalışmalarını son derece normal karşılıyoruz.
Bu kapsamda, son günlerde bazı ülkelerin, havacılık profesyonellerimizi istihdam etmeye yönelik yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını titizlikle takip etmekteyiz.
Bu ülkelerin yapmış olduğu çalışmaların bir diğer amacının, sizler gibi nitelikli ve başarısı tasdiklenmiş profesyonelleri istihdam etmenin yanı sıra ülkemizin havacılık sektöründeki yükselişini durdurmaya yönelik olduğunun da bilincindeyiz.
Konuyu bu bağlamda değerlendirdiğimizde, Türk sivil havacılığının yükselişinin aynı şekilde devam etmesi amacıyla okçular tepesini asla terk etmemenizi sizden bilhassa rica ediyoruz.
Bu konuda işverenlerin de aynı duyarlılıkta olması çok önemlidir. Bahse konu olan personelin çalıştıkları mevcut kurum ve kuruluşlarından ayrılmak istemelerine ilişkin geri dönüşler doğru bir şekilde ele alınmalı, bunlara pratik ve hızlı çözümler üretilmelidir. Bu geri dönüşlerde kurumsallaşma problemlerine yönelik hususlar hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmalıdır. Ücretsel nedenlerle ayrılma taleplerine ilişkin de ilgili havacılık şirketlerimizin bütçelerinin el verdiği ölçüde konuyla ilgili gereken adımları atmalarını ve personel kayıplarını minimize etmeye yönelik gerekli değişiklikleri yapmalarını rica ederiz.
Bununla birlikte, sadece ücretsel bir karşılaştırma yapmak yanıltıcı olabileceğinden, havacılık sektöründe bireysel değil bütünsel çözümlerde, ilgili ülkelerle çalışabileceğimiz unutulmamalıdır.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olarak, çalışma şartları ve iş devamlılığının temini alanlarında yürüttüğümüz önemli çalışmalarla birlikte, iki yıl içerisinde Türk Sivil Havacılığı’ nın çok daha seçkin bir konumda olacak olması ana hedefimizdir. Bunu hep birlikte başarıp bizden sonraki nesillere çok daha güzel bir gelecek bırakacağımıza dair en ufak bir şüphemiz yoktur.
Sağlık ve esenlik temennisiyle, kalın sağlıcakla.