SHGM’den Pilotlara Bulaşıcı Hastalık Prosedürleri Hakkında Kritik Uyarı

SHGM’den Pilotlara Bulaşıcı Hastalık Prosedürleri Hakkında Kritik Uyarı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçuş sırasında bulaşıcı hastalık belirtileri gösteren yolculara yönelik uygulanacak prosedürler konusunda pilotları uyardı. Prosedürlerin titizlikle takip edilmesi, yolcu ve ekiplerin güvenliği için hayati önem taşıyor.

SHGM, pilotlar için bulaşıcı hastalıklarla ilgili yeni uçuş operasyonu direktiflerini duyurarak, uçuş sırasında olası bulaşıcı hastalık vakalarıyla ilgili alınması gereken önlemleri detaylandırdı. Özellikle bir yolcunun bulaşıcı hastalık semptomları göstermesi halinde kaptan pilotun derhal hava trafik kontrolü ile iletişime geçmesi gerektiği vurgulandı.

Prosedürlerin Oluşturulması ve Tanımlanması SHGM’nin resmi açıklamasına göre, bulaşıcı hastalık belirtileri taşıyan yolcuların tespiti durumunda kaptan pilotun durumu ilgili Hava Trafik Ünitesine bildirmesi zorunlu. Havayolu şirketlerinin de bu tür durumlar için özel prosedürler geliştirip bunları İşletme El Kitaplarında tanımlamaları gerekecek.

Belirtilerin Tanımlanması ve Alınacak Önlemler Açıklamada, ateşi 38°C veya üzerinde olan, sürekli öksüren, solunum güçlüğü çeken veya deri döküntüsü gibi belirtiler gösteren yolcuların bulaşıcı bir hastalık taşıyor olabileceği belirtildi. Bu durumda ileri tıbbi değerlendirme için gerekli önlemler alınacak.

Halk Sağlığı Risklerinin Yönetimi Varış meydanlarında halk sağlığına yönelik risklerin kontrol altında tutulması için gerekli tıbbi ekip ve donanımın hazır bulundurulmasının önemine dikkat çeken SHGM, prosedürlerin titizlikle uygulanmasının hem yolcular hem de uçuş ekibi açısından kritik olduğunu belirtti.

SHGM’den Yapılan Açıklamada

2024/01 ve 2024/02 sayılı Uçuş Operasyon Direktifleri yayımlanmıştır

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından 4-16 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak olan “Küresel Emniyet Gözetim Denetim Programı-Sürekli İzleme Yaklaşımı (USOAP CMA)” denetimi hazırlıkları kapsamında 4.151 ve 4.462 numaralı Protokol Sorularına (PQ) ilişkin gereklilikler kapsamında 2024/01 ve 2024/02 sayılı Uçuş Operasyon Direktifleri hazırlanmıştır.
Bahse konu direktifler gereği işletmeler tarafından hazırlanacak prosedürlerin, ilgili İşletme El Kitaplarında vakit kaybetmeksizin, El Kitabı İnceleme ve Onay İşlemleri (UOD-2018/3) Genelgesinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında geçici revizyon işlemi başlatılarak sisteme gerekli girişlerin yapılması ve yürürlüğe alınması gerekmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

2024-01-UOD

2024-02-UOD

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir