Değerli Okurlar,
Pegasus Havayolları’nın da bünyesinde yer aldığı Esas Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve eşi Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı’ya geçirdikleri talihsiz kazadan dolayı acil şifalar diliyorum. Sağlık durumlarının iyiye gittiğini öğrenmemizle birlikte umarız ki en kısa sürede sağlıklarına kavuşurlar temennimizle yazıma başlamak istedim.
Haftalık yazılarımda sıklıkla yer verdiğim Teknik A.Ş.’yi de çalışan sayısının 10.000’e ulaşmasından dolayı kutluyorum. Umarım çalışan sayısı her geçen yıl daha da artar ve Teknik A.Ş. daha da güçlü ve büyük bir aile haline gelir.
Geçtiğimiz şubat ayında SHGM depremin ardından Bakım Personeli Lisans Dönüşümü ve Yetkilendirme Yönetmeliğinde değişikliğe gitmiş ve birtakım kısıtlamalar getirerek sektörü tıkanma noktasına getirmişti. Konuyu etraflıca birkaç yazıyla gündeme taşımış ve tüm yönleriyle siz değerli okurlarımıza köşemizden duyurmuştuk.
Temel sıkıntının yurtdışındaki otoritelerden alınan lisanslar ile ilgili ortaya atılan spekülasyonlar ve önceki UTED yönetimindeki ağırlıklı sivil havacılık okulu mezunlarının bu konudaki serzenişleri ve tartışmaları ile başlamıştı. Sivil havacılık okulu mezunlarının zaten modül muafiyetleri ve aldıkları eğitimlerinden kaynaklı avantajları nedeniyle SHGM lisansı almaları kolay olsa da farklı teknik eğitim mezunlarının bu konuda hayli dezavantajları vardı. Bu nedenle yurtdışındaki kuruluşlardan eğitim ve sınavlara yönelmişlerdi. Buralarda bazı usulsüzlüklerin olduğu iddiaları ortaya atılmış ve EASA lisanslı teknisyenler SHGM hedefine konmuştu.
Tabii ki usulüne uygun ve tüm gerekleri hakkıyla sağlayarak mesleğini icra eden teknisyenler de bu yaptırımlardan çok olumsuz etkilenmişlerdi. En büyük sorun bence sektörün ihtiyacını sağlayan bir teorik ve pratik eğitim ilişkisinin sağlanamayıp, mesleki yeterliğine dayanan reel bir ölçme ve değerlendirme modelinin ortaya konamamasından kaynaklanıyor.
Yani bu işi uluslararası kriterlere uygun yapan yıllardır başarı ile icra eden herkesi kendi iç yönetmeliklerimizle cezalandırmak çok büyük haksızlık olurdu. Ömrünü mesleğine adamış birini yeniden yetkilendirmek için sınava tabii tutmak hali hazırdaki iş gücünü ve tecrübeyi sistemde yarattığımız kaosla cezalandırmak sektöre de büyük bir ihanete dönerdi.
Burada okulculuk kavgalarından çok mesleki nitelik ve sektörün geleceği düşünülerek adımlar atılmalı. Yoksa kendi geçmişinizle çelişir kendinizi ve yaptığınız işleri yeniden sorgulatırsınız. Bu mantık dışı uygulamaların bir kısmının geçtiğimiz hafta revize edildiğini ve SHGM’nin bazı hatalarından dönerek geri adım attığını öğrendim.
Bu değişikliğe başta göreve geldiği ilk günden beri her platformda tepkisini koyan ve yaratacağı sorunları gündeme getirerek yetkililerle görüşmeler gerçekleştiren Ömür Caninsan başkanlığındaki yeni UTED Yönetimi çok etkili oldu. Ayrıca aldığım duyumlara göre THY Teknik Genel Müdürü Mikail Akbulut konuyu çözmek için ciddi mesai harcamış. Bu sürece katkı sunarak çözüm arayışı içinde olan sendika ve diğer havacılık şirket yöneticilerinin de kuşkusuz desteği ve etkisi çok büyük oldu. Bizlerde birkaç hafta bu konuyu derinlemesine yazarak tüm yönleriyle gündemde tuttuk. Yapılan hatadan dönülmesini ve yaratacağı hasarları dile getirdik. Sizlerden gelen tüm tepkilere yüksek bir ses ve ayna olmaya çalıştık.
Özellikle de rahmetli babamın yadigarı olarak gördüğüm teknisyen meslektaşlarına karşı vefa borcumla her daim destek olmaya ve sıkıntılarını gündemde tutmaya da devam edeceğim. Sizlerle olan sıcak bağımıza sürekli arayıp dertleştiğimiz tüm sorunlarınıza duyarlı bir anlayışla kapımız size sonuna kadar açık olacak.
Bu yeni revizyonla ;
Yetkilendirme Modül Sınav Gerekliliği (Karma Sınav) Madde 15 yürürlükten kaldırıldı.
1 Eylül 2023 tarihinden önce yetkilenmiş personelin yetkilerinin aynı şekilde devam etmesine karar verildi.
Part-145 Kuruluşlarında yetkilendirilecek personelin 1 Eylül 2023 tarihinden sonra yetkilenmesi için EASA Part 66 lisansını SHY-66 lisansına dönüştürmesi gerekiyor. Şirketlerin yeterli SHY-66 lisansına sahip personele istihdam edememesi durumunda ise 1 kereye mahsus sadece 1 yıl geçerli Yetkilendirme yapmasına imkân tanındı. Burada yeni yetkilenecek kişilerde sorun çözülmedi sadece ötelenerek aslında şirketler korunmaya çalışıldı.
EASA Part 66 Lisansını, SHY-66 lisansına dönüştürmek isteyen teknisyenler FORM-19Z şartlarını karşılayarak dönüşüm yapabilecekler. Ayrıca Lisansında temdit süreleri 31/12/2023 olan SHY-66 lisansları için süre uzatımı yapılarak sorun ortadan kaldırılacak.
Maalesef 9 Şubat öncesinde SHGM’nin onay verdiği şirketlerde sınava girerek belge alan teknisyenlerin hakları gasp edilmeye devam ediyor. Bu konuda UTED’in yeni bir girişimde olduğu haberini aldım umarım SHGM ile bu konuyu da en hızlı şekilde çözebilirler.
Dil Yeterliliği için Yetkili Onaylayıcı Personel B1/B2 C/S,S/S dil yeterlilik puanı 100 tam puan üzerinden 70 puan olacak şekilde revize edildi. Yani 80 puandan 70‘e düşülmüş oldu.
Yetkili Komponent Onaylayıcı Personel , Form-1 üretemeyenler için dil yeterlilik puanı 100 puan üzerinden 60 puan olacak şekilde revize edildi. Burada da 70’ten 60 puana düşüldü.
Teorik/Pratik/OJT Eğitmeni dil yeterliliği 100 puan üzerinden 75 puan olacak şekilde revize edildi.
Dil Yeterlilik puanı 100 puan üzerinden 95 puan ömür boyu muafiyet sağlanması kaldırıldı. Ama burada da en azından geçmişte bu hakkı elde edenlerin kazanımının korunması gerekiyordu. Eski dil puanları 1 Eylül 2023 tarihinden sonra yeni yetki alacaklar için geçerli olmayacak yeni dil puanları istenecek.
Dil sınavları Eylül itibarı ile SHGM merkezli bir sistem üzerinden yapılacak. Hali hazırdaki sınav yapan şirketler SHGM’nin koşullarını karşılamaları durumunda SHGM adına yetkili sınav merkezi olabilecekler.
Eskiden geçerli olan YDS sınavının sektöre hitap etmediğine kanaat edildiğinden geçerli sınav listesinden çıkartılmış oldu.
SHGM’yi de tüm eleştirileri dikkate alarak gösterdiği girişimden dolayı tebrik ediyorum…
Hepinize sağlıklı ve başarılı bir hafta dilerim,