Sevgili Airlinehaber Okuyucuları,
İlkçağlardan bu yana, yeryüzünde doğayla savaşarak, yaşamını geliştirme olanakları araştıran insanoğlu, gözünü bir yandan da gökyüzüne çevirmiş ve çevresindeki türlü çeşitli uçan canlıları gözleyerek, kendisinin de gökyüzünde uçabileceğini tasarlamıştır, Bilinen en eski havacı Ikaros olmuş, ve çevresinde uçan kuşlardan esinlenerek oluşturduğu kaz tüyünden yapılmış kanatlarla uçmaya çalışmıştır. Çeşitli kültürlerden bir çok halkın tarihinde, buna benzer girişimler olduğu yazılıdır. Bizde de Hezarfen Ahmet Çelebi; Galata Kulesinden Üsküdar’a doğru kanat açmıştır.
O günden bu yana, bilim ve teknolojide gelişmelere bağlı olarak, ilk kez Mongolfier Kardeşler, balon ile gökyüzüne yükseldi. Daha sonra 1890’lı yıllarda ilk uçuş denemesi Celement Ader ve Otto Lilienthal tarafından yapıldı, daha çok uçurtmaya benzer ilkel bir uçak denendi ve havacılık tarihine geçti.
Daha sonraki yıllarda; Amerikalı Wright Kardeşler tarafından modern havacılığın temelleri atıldı. Aralık 1903 yılında ilk kez motorlu bir uçak ile 500 metre uçmayı başardılar. Böylece insanlığın göklerdeki havacılık serüveni başlamış oldu.
***
O yıllardan bu yana hızla gelişen havacılık ve hava araçları sayesinde, hızlı güvenli ve konforlu, ama, geniş kitleler için pahalı ulaşım olanaklarına kavuştu insanlar ve bu olanaklardan ilk kez yararlananlar varlıklı kesimler oldu. O zamanların yolcuya hizmet anlayışının, bugünkü “bir kek-bir içecek” basitliğine indirgenmiş servis anlayışından, ya da bir bardak suya bile para alınan sözüm ona low-cost havacılık anlayışından çok farklı olduğuna eminim.
Havayolu başlangıçta varlıklı azınlığa hizmet etti, ancak, gelişmenin önüne geçilemezdi ve özellikle günümüzde 1970’lerden bu yana küreselleşen dünyada, hızla kitleselleşen havayolu taşımacılığında, her yıl daha çok yolcu ve ticari mallar dünyanın dört bir yanına taşınıyor. Havayolu filoları tüm dünyada hızla büyüyor ve modern jetlerle donanıyor ve havacılık sektörü, hem askeri hem sivil alanda sürekli büyüyen, yükselen bir trend sergiliyor. Ancak bu büyüme “ekonomi” sınıfı uçan kesimlere, havayolunun konforunu pek sunamamaktadır. Ayrıca bu yoğunlaşma, son zamanlarda havaalanlarında yığılmalara neden olmakta. bu da yolcu mağduriyetlerine yol açmaktadır.
***
Sektörün başlıca uçak yapımcıları Boeing ve Airbus; bir yandan daha ekonomik, daha uzağa uçabilen ve daha konforlu büyük uçaklar geliştirirken, bir yandan da aldığı siparişleri yetiştirebilme çabası içinde. Bunun yanında, hızla büyüyen filoların bakım ve onarım gereksinimi için MRO’lar hızla yayılıyor,
Şu anda, 20.000’lerde sayılan uçak sayısı, 2030 yılına dek 39.500/40.000’leri bulacağı öngörülüyor(Airbus). Bu trend; tüm ülkelerde, daha büyük havaalanları, daha çok çalışan (pilot, uçak teknisyeni, kabin görevlileri, ramp işçileri, yer işletme ve terminal çalışanı sayılarında artış demektir.), yeni havaalanları yapımı vb. gibi artışlara neden olacaktır. Bu gelişmelerin ileride ne tür sorunları birlikte getireceği ve bu sorunlara ilgili mercilerin ne tür önlemler alacağı, gündemde tutulması gereken başlıca konu olacak gibi görünüyor.
***
Uzunca bir giriş oldu ama bu tür yazılarda; eskilerin deyimi ile bir “girizgah” (giriş) yazısı yazmak adetten olmuştur. Yukarıdaki; merhaba yazısı bir başlangıç olsun. Ülkemizde, bölgemizde ve dünyanın başka ülkelerinde oluşan gelişmeleri yenilikleri yakından izleyecek ve asıl amacı insan olması gereken sivil askeri tüm havacılık faaliyetlerinden sizlerin de bilgilenmesi amacıyla; objektif bir habercilik ve olabilirse yorumculuk anlayışı ile sergilemek için çaba göstereceğim.
Karşılaştığım yerli yabancı havacı dostların, her karşılaşmada dile getirdikleri “Aviation is a family” deyimi, bende; havacılığa gönül vermiş insanların; gökyüzünün ve uzayın sonsuz derinliklerinde seyrederken oluşan, her türlü dünyasal kaygılardan arınmış saf ve temiz insani duyguları çağrıştırır.
Bu duygularla hepinizi selamlıyorum.
İlhan Özdemir Hakkında
“1992-2002 yılları arasında yayınlanan Turkish Aviation dergisinin sahibi ve genel yayın yönetmenliğini yaptı. Dünya havacılık sektöründeki yenilikler, gelişmeler ve geleceğe yönelik projeler konusundaki yazılarıyla, 15 günde bir AirlineHaber’de sizlerle buluşacak.”
Ilhanozdemir52@yahoo.com