Selam olsun size koca yürekli kadınlar. Zamanın şartlarına bakmadan, kendini kurtarma derdine düşmeden, olur mu olmaz mı demeden hayallerinin peşinden uçmuş kadınlar. Selam olsun size bizlere bıraktığınız umutlar için bizlere ilham olduğunuz için.
- Uçakla uçan ilk Türk kadını Belkıs Şevket Hanım. Ah benim canım Belkıs Şevket Hanımım Osmanlı ordusuna uçak almak için bildireler hazırlayıp uçaktan halka atmış ülkesi için çabalamış koca yürekli kadın. O bildirinin içeriği;
« “Osmanlı Müdâfaa-i Hukûk-u Nisvân Cemiyeti azasından ve Kadınlar Dünyası muhabirlerinden Osmanlı ve İslam kadınlığı namına havada tayrân ederken (uçarken) “Kadınlar Dünyası” ismi ile muhterem ordumuza bir tayyare ihdâsını (hediye edilmesini) bilâ tefrîk-i cins ve mezhep (Irk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin) Osmanlı kadınlığından bekler.” »
- İlk uçuş şehidi kadın Mefharet Hakkı Hanım. 27 Ekim 1927’de Kırklareli’nde ‘Halka Uçuşu Sevdirme Programı’ kapsamında yolcu olarak bindiği Junkers A20 tipi uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
- İlk pilot Bedriye Tahir Gökmen. Gökmen, 1933’te Vecihi Sivil Hava Okulu’nda pilotaj eğitimini tamamladıktan sonra havalandı.
- İlk paraşütçü Yıldız Uçman. Sabiha Gökçen tarafından yetiştirildikten sonra Eylül 1935’te Rus R-5 uçağından atladı.
- İlk akrobasi pilotu Edibe Subaşı Kutucuoğlu.
- İlk hava şehidi Eribe Kartal Hürkuş. Hürkuş, 1936’da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında gösteri atlayışı yaparken hayatını kaybetti.
- İlk planör pilotu Naciye Toros. 1936’da Türk Hava Kurumu’nun planörünü havalandırdı.
- Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen. Gökçen, Türk Hava Kurumu’nun savaş uçağıyla görev yaptı.
- İlk hostes Adile Tuğrul.
- İlk jet pilotu Leman Bozkurt Altınçekiç ve Şenay Günay. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ilk kadın subaylarından olan Altınçekiç ve Günay, 1958’de havalandıklarında NATO ülkeleri arasında da ilk olmuşlardı.
- İlk hava trafik kontrolörü Nazmiye Göyük. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde 1950’lerde görevine başlayan Göyük alanında ilk olmuştu.
Ve daha niceleri satırlara sayfalara sığmayacak hayat hikayeleriyle daha nice kadınlarımız. Bugün bizler için yol açmış ve yarın bizlerde yol açalım diye uğraşmış emektarlar fütüristler. Savaş demeden açlık demeden hayalleri peşinden koşmuş cesaretli kadınlar. Sevgileri o kadar büyük ki dokundukları her şeyi değiştirip dönüştüren güzel kadınlar. Gökyüzünü yurt edinmiş yeryüzüne sığmamış bu kadınlarımızı hayranlıkla ve sevgiyle anıyorum. Bizlerinde gelecek nesiller tarafından anılmasını anılmaya değer işler yaparak yaşamamızı diliyorum.
Tüm Kadınlarımızın günü kutlu olsun.
Sevgiler
Ne kadar güzel ve anlamlı bir makale. Hele hele kadınlar gününde bunu yayınlamak ne ince bir düşünce.Elinizi sağlık Aslıhan Hanım
Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen. Gökçen, Türk Hava Kurumu’nun savaş uçağıyla görev yaptı.
1- Sabiha GÖKÇEN Türkiye’nin ilk kadın savaş pilotudur.
2- Sabiha GÖKÇEN Türk Hava Kurumu’nun savaş uçağı ile görev yapmamıştır. Türk Hava Kurumunda kullanılan savaş uçağı olmamıştır.
3- Sabiha GÖKÇEN SSCB’de havacılık eğitimi alırken, Yıldız UÇMAN eğitimlerini Rus hocalardan alarak paraşüt atlayışını gerçekleştirmiştir.
4- Eribe KARTAL / HÜRKUŞ gösteri atlayışı yaparken değil, hazırlık atlayışı yaparken şehit olmuştur.