SEÇMELERE KATILAN PİLOTUN GÖZÜNDEN KATAR HAVAYOLLARI

Defalarca yılın en iyi şirketi seçilen (2011.2012.2015) ve birkaç kez %100 başarı oranı ile IOSA denetlemesinden geçen Katar Havayolları, eminim ki birçok pilotun hayalini süslüyordur. Böyle büyük bir bayrak taşıyıcı firmada kim uçmak istemez ki?  Türkiye’ ye gelip yapmış oldukları Road Show’ a giden onlarca pilot vardı. Tanıtım içerisinde sunmuş oldukları olanakları AirlineHaber sitemizde yayınlamıştık.
Baktığınız zaman oldukça güzel ve her pilotun sahip olmak istediği imkânlar diyebiliriz.
Şimdi Katar/Doha’ ya pilot seçimleri için giden bir pilotun gözünden şirketi ve alım şartlarını inceleyelim. Bu büyük havayoluna girmek için oraya gidenler ne ile karşılaşıyor, ne tecrübeler ediniliyor.
Öncelikle insan kaynakları departmanı ile yapmış olduğunuz yazışmalar ve mail ortamında gerçekleşen döküman alışverişlerinin ardından, ilk olarak internet üzerinden size gönderilen link vasıtasıyla üç adet sınava tabi tutuluyorsunuz. Çok uzun olmayan (yaklaşık 20 şer dakika) bu sınavlar, zekâ testi tarzında, dikkat ölçücü ve aynı zamanda matematik yeteneğinizi ve İngilizcenizi test eden sınavlar oluyor
Bunları başarı ile geçtiği iz takdirde, sizden pasaport kopyanız isteniyor ve Doha’ da ki elemeler için vize ve yol biletleriniz size internet üzerinden gönderiliyor. Tabi ki bütün işlemler saat gibi tıkır tıkır zamanında ve kısa sürede işliyor. Tarih geldiğinde sizin ikamet ettiğiniz şehirden bağlantı gerekiyorsa tüm bağlantıları karşılayıp yani diyelim ki Ankara’dan gideceksiniz; Ankara-İstanbul, İstanbul-Doha şeklinde biletlerinizi alıyorlar. Yer varsa sizi Business Class’ ta ağırlıyorlar. Gerçekten insanın gururunu okşuyorlar, profesyonellik, Güleryüz ve saygı tam anlamıyla şirketin ruhunda var diyebiliriz. Boşuna en iyi seçilmediklerini anlamanız mümkün.
Doha’ da havalimanı çıkışında, sizi bir rehber karşılıyor ve dışarıda bekleyen küçük bir otobüse yönlendiriyor. Diğer kişilerle birlikte otele ait bu otobüsle, yaklaşık 15-20 dakikalık bir yolculuktan sonra Şirket binasının arka tarafında yer alan otele ulaşıyorsunuz. Genelde ertesi gün sizi boş bırakıyorlar ve bir sonraki gün sabah saat 07.45 te belirtilen yerde bulunuyorsunuz. Zaman konusunda kesinlikle çok katılar, gecikme yaptığınız an sizi kabul etmiyorlar ve geri dönüşünüzü aynı gün sağlıyorlar. Bu nedenle gidecek arkadaşların bu konuda çok titiz olmalarını tavsiye ediyorum.
Katılımcıları bir toplantı odasına alıyorlar ve İnsan Kaynaklarından bir arkadaş size şirket hakkında detaylı bir brifing veriyor. Hemen hemen Road Show’ a kullandıkları yansıların aynısını kullanıyorlar. Şirketin büyümesini, hedeflerini, kaç uçak daha sipariş ettiklerini, prensiplerini, kurallarını katılımcılara anlatıyorlar. Bu arada resim çekmeniz veya kayıt yapmanız kesinlikle yasak. Not almanız için herkesin önünde bir kalem ve not defteri bulunuyor. Yabancı pilotların Doha’ da nasıl ve nerede yaşadıkları konusunda, konaklama şartları hakkında bilgiler veriliyor. Daha sonra kısa bir aranın ardından, Teorik Bilgi sınavı yapıyorlar. ATPL sınavları ile aynı içeriğe sahip diyebiliriz. Sınav kâğıtları ve boş bir cevap kâğıdı elinize tutuşturduktan sonra, çoktan seçmeli 50 adet soruyu bir saat içerisinde cevaplamanız isteniyor. Çok kolay bir sınav olduğu söylenemez. Hemen hemen her konudan sorular var. Bu arada dikkat çeken bir konu, uçak tiplerine özel sorular da olduğunu söylemek isterim. Diyelim ki Boeing 737/800 de uçuyorsunuz, ama çıkan soru belki A-350 veya A-380 tipine ait olabilir, onların pneumatik sistemine ait olabilir. Yani şansınız varsa attığınız tutabilir. Eğer bu sınavı geçerseniz bir sonraki adım olan yüz yüze mülakata katılıyorsunuz. Sınav sonuçlarını yarım saat içerisinde söylüyorlar. Eğer geçememiş iseniz size yazılı olarak bunu bildiren bir kâğıt veriyor ve 6 ay sonra isterseniz yine başvurabileceğinizi söylüyorlar ve o gün uçak yoksa ertesi gün sizi ülkenize geri gönderiyorlar.
 Sınavı geçtiniz diyelim, yaklaşık bir saat sonra sıra ile mülakata alıyorlar, 25-30 dakika süren bu süreçte genelde kişisel sorularla zaman doluyor. Neden Katar Havayolları?, Ailenizi getirmeyi düşünüyor musunuz?, Şirkete girerseniz hedefleriniz nelerdir?  Benzeri sorularla ayrıca size bazı senaryolar verip karar vermenizi isteyerek mülakatı gerçekleştiriyorlar. Sonra dışarı alınıyorsunuz ve birkaç dakika sonra içeri çağrılıp size geçip geçmediğiniz tebliğ ediliyor. Bu arada İngilizcesi yeterli olmadığı için elenen adaylar olduğunu söylemek isterim. Bu aşamayı geçenler ertesi gün genelde akşama doğru verilen bir saatte simülatör için çağrılıyorlar. Simülatör değişik olmakla birlikte genelde bir saat civarında sürüyor. Çok fazla sürpriz olmadan zaten beklenen senaryolar (tek motor arızası, yangın, kalkıştan vazgeçme, manuel uçuş) uygulanarak bu aşamada tamamlanıyor. Akabinde size başarılı olduğunuz ya da olamadığınız belirtilerek süreç sonlandırılıyor. Her şey pozitif sonuçlanır ise evinize dönüyorsunuz ve iki veya üç hafta içerisinde katılışınız ve hazırlamak durumunda olduğunuz evraklar ile ilgili size bilgilendirme maili gönderiliyor.
Evet, Doha’ da ki süreç bu şekilde ilerliyor.
Biraz da otel ve şehir hakkında bilgi vermek isterim. Otel çok büyük olmasa da kaliteli ve lüks bir otel. Şirket sizin için sadece oda ödemesi yapıyor. Dolayısı ile oda dışında her şey sizin sorumluluğunuzda. Oldukça pahalı olduğunu söylemek isterim. Tabi ki Türkiye ile kıyaslarsak; örneğin bir fincan çay 25 TL, bir bira 45TL, bir tabak makarna, bir küçük porsiyon cips ve bir portakal suyundan oluşan menü 102 TL. Buraya geldiğinizde yüksek rakamlara hazırlıklı olmanızı öneririm.
Ayrıca şehir merkezine oldukça uzak bir otel. Taksi ile gidebilirsiniz. Döviz bozduracaksınız otele gelmeden havalimanında bozdurmanızı öneririm, zira otelde oldukça düşük kurdan bozuyorlar. Doha’ da hayat çok erken başlıyor. Sabah saat 05.00 te yollarda tam bir İstanbul trafiği var ve çocuklar sırtlarında çantalar ile okul yollarına düşüyorlar. Kalabalık insan topluluklarını o saatte görmek şaşırtıcı geliyor bizlere. Ancak oldukça yüksek sıcaklıklar yüzünde erken kalkıp işlerini erkenden bitirmek gibi bir prensipleri var.
Doha’ da kira fiyatları da oldukça yüksek, özellikle şehir merkezine yakın bir ev tutmak isterseniz, ailecek yaşayabileceğiniz genişlikteki bir ev için şirketin size ödeyeceği kira yardımı yeterli kalmayacaktır. Daha fazla para vermeniz gerekecektir. Aslında belirttikleri miktardaki parayı uygulamada alamıyorsunuz. Örneğin ikinci pilota verildiğini söyledikleri 11.200 USD maaş, oldukça brüt diyebiliriz. İlk bakışta bu maaş arkadaşlara çok cazip geliyor ancak kira yardımı konusunu düşünür iseniz, belirtilen saatlerin altında uçuş yaparsanız elinize geçen maaş bayağı düşüyor.
Katar Havayollarını düşünen arkadaşlara önerim; tüm detayları ile bunu düşünmeleri olacaktır. Pas uçuş hakları, aile bireylerine verilen uçuş hakları, yüksek maaş gibi unsurlar, özellikle charter firmalarda uçan arkadaşlar için oldukça cazip olduğunu anlıyorum ve katılıyorum da. Ancak yaşayacağınız yer Doha, Araplarla bir arada olacaksınız, hayat oldukça pahalı, doğa ve iklim inanılmaz değişik. Özellikle Türkiye gibi doğanın muhteşem, iklimin harika olduğu bir ortamdan Doha’ ya gitmek zor bir değişim olacaktır. Tabi ki herkesin düşünceleri değişik olacaktır. Yine de herkesin iyi düşünmesi ve sonra karar vermesi gereken bir değişim olduğunu zannediyorum.
Bu konuda niyeti olan herkese başarılar diliyorum.

Exit mobile version