featured

Schiphol Havalimanı uçuşları azaltma kararı aldı. Havayolları şirketleri ortak açıklama yaptı

Schiphol Havalimanı uçuşların azaltılması konusunda hukuki mücadeleyle karşı karşıya

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ve bir grup havayolu şirketi, Hollanda hükümetinin Schiphol havalimanının kapasitesini azaltmaya yönelik ani kararına karşı yasal bir mücadele başlatmayı planlıyor.

Amsterdam Schiphol Havalimanı yılda 500.000 uçuşla sınırlandırılmış durumda. IATA, hükümetin kararnamesinin bu anlaşmayı bozacağını ve Schiphol bağlantısını Kasım 2023’ten itibaren 460.000 uçuşa düşüreceğini açıkladı.

Havayolları şirketleri ortak açıklama yaptı

KLM Group, Delta Air Lines, Corendon, easyJet ve TUI, Hollanda’nın Schiphol Havalimanı üzerinden dünyanın geri kalanına bağlanmasını sağlamak amacıyla Hollanda hükümetine karşı dava açmak üzere birleşerek ortak bir açıklama yayınladı.

Hükümetin Schiphol’deki uçuş hareketlerini önemli ölçüde azaltmaya yönelik tek taraflı kararına itiraz edecek.

Schiphol her yıl taşıdıkları milyonlarca yolcu ve tonlarca kargo için bir varış noktası ağını korurken gürültü seviyelerini ve CO2 emisyonlarını azaltabileceklerinden emin olduklarını belirtti.

Havayolları, kendi karbonsuzlaştırma yörüngeleri ve hükümet politikaları doğrultusunda yakın ve uzun vadeli hedeflere ulaşmak için halihazırda milyarlarca euroluk yatırımlar yapmıştır.

Hükümetin gerekçesinin, gürültünün azaltılması için uygulanabilir alternatif çözümleri dikkate almadan operasyonel kısıtlamalara dayandığını iddia ettiler.

Hollanda ekonomisini olumsuz etkilemenin yanı sıra, kapasite azaltımı tüketiciler için seyahat seçeneklerini ve bağlanabilirliği önemli ölçüde azaltacaktır.

Havayolları, ulusal, Avrupa ve uluslararası mevzuatın ihlal edilmesinin yanı sıra kararın gereksiz olduğunu savunarak “zarar verici ve uygun gerekçelerden yoksun” olduğunu belirtti.

KLM, KLM Cityhopper, Martinair, Transavia – hepsi Air France-KLM Grubunun bir parçası – ve Corendon, Delta Air Lines, easyJet ve TUI mahkemeleri Schiphol Havaalanının gelecekteki kapasitesini korumaya çağırıyor.

Schiphol’deki trafiğin yaklaşık %60’ını oluşturan KLM Grubu, ana şirket Air France-KLM Grubu’nun konuya ilişkin tutumu doğrultusunda yasal işlem başlatıldı.

Schiphol Havalimanı

AB Düzenlemelerinin İhlali mi?

IATA ve küresel havayolu topluluğu, Hollanda hükümetinin aldığı bu siyasi kararın, AB havalimanlarında gürültüyle ilgili işletme kısıtlamalarına ilişkin 598/2014 sayılı AB Yönetmeliğine aykırı olduğuna belirtti.

IATA tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu karar Hollanda’nın da taraf olduğu bağlayıcı bir uluslararası anlaşma olan Şikago Konvansiyonunu da hiçe sayılmasıdır.

Sözleşmenin Ek 16’sı, devletlerin havacılığın gürültü etkilerini yönetmek için önlemler alırken takip etmek zorunda oldukları Uçak Gürültü Yönetimine Dengeli Yaklaşım hükümlerini içermekte.

IATA açıklaması

“Hollanda bağlanabilirliği yok ederek ekonomisine zarar veriyor. AB hukukuna ve uluslararası yükümlülüklerine aykırı bir şekilde yapıyor.”

“Hollanda hükümetinin havacılığa karşı seçtiği istihdamı yok eden düşmanca yaklaşım, gürültü yönetimine karşı tamamen orantısız bir yanıttır.”

“Hükümet, istihdamı yeniden tesis ederken ve salgın sonrası ekonomiyi canlandırırken gürültü ve emisyon azaltma hedeflerine ulaşmak için sektörle birlikte çalışmak yerine, istişarelerde bulunmayı bile reddetmiş ve uçuş azaltmayı hedef haline getirmiştir.”

“IATA Genel Direktörü Willie Walsh ise şunları söyledi:

“Bu yasadışı yaklaşımın yarattığı tehlikeli emsal, onlara mahkemede meydan okumaktan başka bir seçenek bırakmadı.

Havayolu endüstrisi sürekli olarak daha sessiz uçaklar kullanıyor ve son on yılda gürültü seviyelerini %50 oranında azalttı.

Yeni filoya yapılan yatırım, havacılık sektörünün 2021’deki IATA Genel Kurulunda alınan bir Kararda belirtildiği üzere, CO2 emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra indirme taahhüdünün yerine getirilmesinde de önemli bir rol oynamaktadır.

Sektörün CO2’yi azaltmaya yönelik sağlam planı, Hollanda’da ve Hollanda’ya faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin önde gelen kullanıcıları arasında yer aldığı Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarının kullanımını içermekte.

Schiphol Havalimanı’nın önemi

Amsterdam Schiphol Havalimanı, Avrupa’nın en büyük havalimanlarından biri ve Hollanda’nın ana uluslararası havalimanıdır.

Schiphol Havalimanı, hem ülke ekonomisindeki rolü hem de büyük bir uluslararası geçit olarak konumu açısından Hollanda için son derece önemlidir.

İlk olarak, havalimanı Hollanda’ya büyük bir ekonomik katkı sağlamaktadır. Binlerce kişiye istihdam sağlıyor ve ülke için önemli bir gelir kaynağı.

2019 yılında havalimanının Hollanda ekonomisine toplam katkısının yaklaşık 9,4 milyar Euro olduğu tahmin edilmekte.

İkinci olarak, Schiphol Havalimanı Hollanda için çok önemli bir ulaşım merkezi ve ülkeyi Avrupa’nın ve dünyanın geri kalanına bağlıyor.

Havalimanı her yıl milyonlarca turist ve iş seyahati için bir geçit görevi görmekte ve ülkenin altyapısının önemli bir parçasıdır.

Genel olarak Schiphol Havalimanı, Hollanda’da hem ekonomik açıdan hem de bir ulaşım merkezi olarak hayati bir rol oynamaktadır.

©AirlineHaber.com

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir