Samsun'da yerli uçak motoru üretildi

Samsun’da pilot lisansı sahibi Serdar Çift’in girişimleriyle makine ustası Temel Kambur tarafından yerli malzemelerden 115 beygir gücünde 4 silindirli, pistonlu, “boxer tipi” sportif uçak motoru prototipi üretildi.
Uçak motoru üretimi çalışmalarına 4 ay önce başladıklarını ifade eden Çift, motora Destur TS 55 adını verdiklerini ifade etti. Prototip motorun başarıya ulaştığını belirten Çift, “Çocukluğumdan beri uçaklara ilgim vardı. İki yıl önce pilot brövesi aldım. Temel Kambur ile uçak motoru yapmaya karar verdik.
Ülkenin buna ihtiyacı olduğunu düşündük, yola böyle çıktık. Yüzde 100 yerli malzeme ve kendi imkanlarımızı kullanarak 4 ayda yaptığımız uçak motoruna ‘Destur TS 55’ adını verdik. Tasarımını ve imalatını yaptığımız uçak motoru için seri üretime geçmeyi planlıyoruz.
Artık uçaklar destursuz uçmayacak.” dedi. Çalışmaları hızlandırdıklarını söyleyen Çift, “Çok özel ve güçlü bir motor yaptık. Motor beklediğimizden daha üstün bir performansa sahip.
Bu motor, ülkemizin havacılığının gelişmesine büyük katkı sağlayacak.” diye konuştu. Çalışmaların 100 bin TL tuttuğunu vurgulayan Çift, “Motor 3 palli ve 115 beygir güç üretiyor.
Motorumuza çok güveniyoruz. İki bin saat sorunsuz şekilde çalışabilecek donanıma sahip. İçten yanmalı, 4 silindirli,  boxer tipi, sportif uçak motoru. Çift yakıt sistemli hava ve yağ soğutmalı. Uzay ve havacılık alanında kullanılan yüksek ısıya dayanıklı alüminyum gövdeye sahip.
Tasarımı tamamen Temel ustaya özgü ve kullanılan malzeme yüzde 100 yerli. Motor bize yaklaşık 100 bin liraya mal oldu, ancak iki motor daha yapacağız.
Dolayısıyla maliyet düşecek. Nihai motor bundan çok daha üstün özelliklere sahip olacak.” şeklinde ifade etti. Motorun sorunsuz çalıştığını ifade eden Temel Kambur ise ilkokul mezunu söyleyerek adlarını dünyaya duyuracaklarını belirtti. (samsungazetesi)
Son Dakika Havacılık Haberleri | Türk Hava Yolları, Pegasus, Sunexpress, Corendon, Havacılık, Havayolları, Havalimanları, Havaalanları, THY, Hostes, Pilot, Uçak, Kabin memuru, SHGM, DHMİ

Exit mobile version