Sakın Drone ile Vatikan Görüntüsü Çekmeyin

Vatikan’ın üzerinden dron ile uçtukları  tesbit edilen 2 İsrail’li turistin cezai suçlamalarla karşı karşıya kalması gündemde.  İsrail’lilerin bir *quadcopter’a bağlanmış yüksek  çözünürlüklü kamera ile St Peter’s Meydanı ve Tiber Nehri  resimlerini çektiği Roma Polisi tarafından tesbit edildi. Polis memurları, Umberto Köprüsü üzerinde uçan, üstü benekli dron’un kalabalık turist gruplarını ve Papa Francis’in Pazar vaazını görüntüleyen illegal(kanunsuz) çekimleri tesbit etmiş.
Alanı dolaşan polis memurları, köprü üzerinde  33 yaşlarında 2 adam bularak gözaltına aldılar. Dron’ları hemen indirmeleri istendi. Adamlardan birinin elinde dron’un uzaktan kumandası vardı. İtalya’nın başkent hava sahası dron’lara kapalı. Olası saldırıları önlemek açısından güvenlik gerekçesi ile böyle bir karar alınmış.
Polisin ifadesine göre; olaya adları karışanlar muhtemelen hava sahası yasağını  ihlal etmesuçlaması ile karşı karşıya. Ancak cezanın kutsal yıl kutlamalarından sonra verilmesi kararı alınmış.
Sadece Roma’da değil, dünyanın bir çok noktasında dron kullanımı emniyet ve güvenlik nedeniyle yasaklanmış durumda, hele terör saldırısı sonrasında Fransa’nın başkenti Paris’de. Amerika’daki Yellowstone Ulusal Park  da aynı konumda.
2014’de polis Paris’de Notre Dame Katedral’ini kamera ile çeken 24 yaşında bir İsrail’li turisti tutuklamıştı. Adam 1 gece hapishanede yattı ve 310 £(Sterlin-1 336 Türk Lirası)  para cezasına çarptırıldı.
Geçen Şubat’da; Paris’de polis 3  Al-Cezire gazetecesini tutukladı. Terörün ve ölümün kol gezdiği ve yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı kentte dron uçurmak suçundan sorgulandılar.
 
*İHA-4 motor tarafından kaldırılan ve yürütülen bir multicopter.

Exit mobile version