Sahte COVID Testi ile ülkeye giriş yapan 30 kişi yakalandı

sahte-covid-testi-kanada

Yanlış negatif COVID test sonuçlarıyla Kanada’ya girerken en az 30 kişi yakalandı. Kanada, ülkeye giren herkesin COVID-19 moleküler testi yaptırmasını şart koşuyor. Ancak Kanadalı yetkililerin 7 Ocak’tan bu yana ülkeye girmek için en az 30 kişinin sahte belgeler kullandığına duyurdu.

Seyahat sırasında COVID-19 testi yaptırmak geçtiğimiz yıl, dünya çapında standart bir prosedür haline geldi. Bununla birlikte, Kanada Sınır Hizmetleri Dairesi (CBSA), en az 30 kişinin test olmadan alınmış sahte belgelerle Kanada’ya girmeye çalıştığını doğruladı.

7 Ocak’tan bu yana, sahte belgeler taşıdıkları için Kanada havaalanlarında 10 kişi durduruldu. Aynı gereklilik 15 Şubat beri Amerika ile kara sınırına için de geçerlidir. Bu tarihten itibaren en az 20 kişi yanlış test sonuçları kullanarak sınırı geçmeye çalıştı.

CBSA yaptığı açıklamada,

CBSA, sahte COVID-19 test sonuçlarının üretildiğinin ve bazı yolcuların Kanada’ya giriş ararken bu tür sahte belgeleri kullanmaya çalışabileceğinin farkında. CBSA, bu tür belgeleri seyahat sürecinde olabildiğince erken tespit etmek ve engellemek için yerel ve uluslararası ortaklarla yakın bir şekilde çalışmaktadır.

CBSA ayrıca, yolcuların Kanada topraklarına hava yoluyla inmeden önce şüpheli belgelerin tespit edilmesi için Transport Canada (TC) ile yakın bir şekilde çalışıyor. 

CBSA, Kanada’ya hava yoluyla ve kara sınırından gelen insanların % 99’undan fazlasının doğru belgelere sahip olduğunu söylüyor.

Kanada Ulaştırma, Şubat ayında Cancun-Meksika’dan Montreal’e uçmadan önce pozitif test yaptırmış iki yolcu için 10.000 Kanada Doları ve 7.000 Kanada Doları tutarında iki para cezası verdi. İki yolcu, yanlış test sonuçlarıyla kanada’ya girmeye çalışırlarken yakalandı.

Kanada’nın Karantina Yasasına göre, yanlış test sonuçları ile yakalanan herkes 750.000 Kanada Doları’na kadar para cezasına çarptırılabilir ve altı ay hapis yatabilir. Bir yolcu Kanada’dayken virüsü bulaştırırsa, ülkeye girmek için sahte belgeler kullanmışsa, 1 milyon Kanada Doları’na kadar para cezasına çarptırılabilir ve üç yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Yanlış test sonuçları, sahte aşı pasaportlarının habercisi

Yanlış test sonuçlarının söylentileri bir süredir internette dolaşıyor. Çoğu ülke, testlerin seyahatten önceki 72 saat içinde uygulanmış olmasını gerektirir. Kanada, sahte belgelerle sorun yaşayan tek ülke değil. ABD, Güney Afrika, Meksika, Fransa ve diğer birçok Avrupa ülkesinde sahte sonuçlar buldu.

Bir çoğu, aşı pasaportları getirilirse ve uluslararası seyahatin devam etmesine izin verilirse, sahte aşı pasaportlarının üstesinden gelinmesi gereken bir sonraki sahte belge olacağından endişe duyuyor. IATA, sahte aşı pasaportlarının yakında dolaşımda olacağına o kadar inanıyor ki, sahtekarlığı en aza indirmek için şimdiden adımlar atıyor. Bir mobil uygulama başlatıyor, bu yolla kağıt sertifikalara ihtiyaç duyulmayacak ve sahtekarlığı çok daha zor hale getirecek.

Aşı pasaportları muhtemelen öngörülebilir gelecekte seyahatin bir parçası olacak.

Exit mobile version