SAHA İstanbul, 5’inci Olağan Genel Kurulu yapıldı

SAHA İstanbul,

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla yola çıkan ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi haline gelen SAHA İstanbul, 5’inci Olağan Genel Kurul’unu yaptı.

Bünyesinde savunma, havacılık ve uzay teknolojileri sanayinde yer alan 938 firma ve 26 üniversitenin bulunduğu SAHA İstanbul kümelenmesinin 5’inci Olağan Genel Kurul Toplantısı, İstanbul Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Genel Kurul’un açılışında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın etkinliğe gönderdiği mesaj okundu. Erdoğan, “Türkiye artık oyun değiştiren teknolojilerle dünyada söz sahibi bir ülke haline geldi. Bu gelişmelerde büyük savunma ve sanayi firmalarımızın ve üniversitelerimizin yanı sıra endüstrinin asıl itici gücü olan KOBİ’lerimizin de çok büyük bir katkısı olduğunu görüyorum. Savunma sanayi firmalarımızı, üniversitelerimizi ve KOBİ’lerimizi aynı çatı altında toplayarak savunma sanayisindeki bu dönüşüme katkı veren SAHA İstanbul’u tebrik ediyorum.” dedi.

‘İHRACAT İTHALATIN 1,87 KATI’

Genel Kurul toplantısı, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar’ın açılış konuşması ile başladı. “SAHA İstanbul için yola çıkarken hedefimiz, savunma sanayine özel sektörün dinamizminin getirilmesi, milliliğin artırılması, ülkemizin kritik teknolojilere kavuşturulması, maliyet etkin ve sürdürülebilir bir savunma ekosistemi oluşturabilmekti.” diyen Bayraktar, bu yolda önemli başarılar kaydettiklerini söyledi. Sunumunda Türk savunma sanayiinin dünyadaki konumuna ilişkinde konuşan Bayraktar, şu bilgileri paylaştı:

“Küresel askeri harcamalar 2022’de yüzde 6,7 büyüdü. En çok harcamayı ABD, Çin ve Rusya yapıyor. En yüksek askeri harcamaya sahip ilk 10 ülke, dünya toplam askeri harcamalarının yüzde 76’sını gerçekleştiriyor. Türkiye, millilik oranını artırdıkça ithalat oranını düşürerek yıllara göre giderek azalan askeri harcamaları ile 23’üncü sırada yer alıyor. En fazla ihracat yapan ilk 5 ülke içinde ambargolar nedeniyle Rusya’nın payı önemli ölçüde düştü. İlk 5 ithalatçı ülkenin ise toplam ithalattaki payı son 5 yılda 2 kat artarak dünya ithalatının yüzde 42’sine ulaştı. Aynı dönemde Türkiye, ihracat oranını yükseltirken, ithalat oranını önceki dönemlere göre 3’te 1’e kadar düşürerek tüm dünyada dikkat çeken bir başarı hikayesi yazıyor. Ülkemizin askeri harcamaları son 4 yıldır azalırken, GSYİH’daki payı da yüzde 2- 2,5 seviyelerinden 2022’de yüzde 1,2’ye düştü. Askeri harcamalarımız azalmasına rağmen sektörümüz ihracata yönelerek cirosunu büyüttü. Milli Teknoloji Hamlesi’nin olumlu etkisi burada göze çarpıyor. Savunma ve havacılık sektörümüz 2022’de 12,2 milyar dolar ciroya ulaştı. Savunma ve havacılık sektörümüz 2022’de yolcu uçağı dışında ağırlıklı olarak komponent ve aksam ithalatı gerçekleştirdi. Buna karşın sektörümüz satış yönündeki dış ticareti hava, kara ve deniz platformları ile sistem seviyesinde ürün ihracatına dayanıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 88 iken, yolcu uçağı alımları hariç tutulduğunda bu oran yüzde 187’ye kadar çıktı.”

‘ZOR OLANI BAŞARACAĞIZ’

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da Genel Kurul’da kapsamlı bir sunum yaptı. Türkiye’nin savunma sanayiinde bazı alanlarda şimdiden dünya liderliğine oturduğunu belirten Kacır, bu yürüyüşe devam edeceklerini söyledi. Kacır, savunma sanayiindekine benzer bir potansiyeli uzay alanında da gördüklerini vurguladı.

Sunumunun sonunda “Ülkemiz bir yol ayrımında.” diyen Kacır, şunları söyledi:  “Aslında her karar anında, her bir proje değerlendirmesinde yol ayrımındayız. Ya yabancıların bilgi birikimine güveneceğiz, ki bu bazen daha ‘kolay’, daha ‘garanti’, daha ‘güvenilir’ görünebilir. Ya da hep birlikte bu benimsediğimiz, inandığımız yol olan, kendi insan kaynağımıza, gençlerimize, müteşebbislerimize güveneceğiz. Milli sistemleri hep birlikte geliştireceğimiz bir yolu seçeceğiz. Bu belki daha zor, daha meşakkatli ama başaracağız.”

Exit mobile version