Şaftı Kırılan uçak

Türk Hava Yolları’nın “Foça” isimli Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı 140 yolcusuyla sefere hazırlandığı sırada motor arızası yaşadı. 
“Foça”nın kalkışa hazırlandığı sırada motora ilk hareketini veren motor starterinin dişli kutusuna bağlı şaftı kırıldığından motor çalıştırılamadı. İstanbul’dan Türk Hava Yolları’nın pilot eğitimlerinde kullandığı uçakla Konya’ya parça gönderildi.
Yetkililer tarafından yapılan açıklamada yolcuların bazıları karayolu ile Esenboğa Havalimanı’na gönderilirken, bazı yolcuların bir sonraki sefere kaydırıldığı ifade edildi.
Yapılacak teknik bakım ve starter değişiminden sonra, uçuşun akşam saatlerinde gerçekleşebileceği belirtilirken, bazı yolcuların bu uçuşu beklediği de kaydedildi.
©AirportHaber.com
 
YORUM; Starter motor üzerinde bulunup bir shear pean le dişli kutusuna bağlanır. Starter döndüğünde(hava ile döner) dişli kutusuna hareket vererek motorun ilk dönü hareketini sağlayarak belirli hıza eşitiğinde devreden çıkar. Bunu aynı araçlarınızdaki marş motoruna benzetmeniz mümkündür. Çalışma prensibi olarak her ikiside motorun dönmesine yarayan ve motorda belirli bir dönü hareketini sağladıktan sonra devreden çıkan komponentlerdir.
Airporthaber de çıkan haberdeki başlık editörler tarafından atılmıştır. Aslında başlık THY’nin B-737 uçağının motor starter şaft (shear pin) i kesmiş şeklinde olmalıydı.  Ancak bu tür teknik terimler kullanıldığında tüm okurların teknik içerikleri bilmediğinden habere gereken ilgi gösterilmediğinden olsa gerekki haberi giren arkadaş bu tür bir başlık atma gereği duymuş.
Bu haberde sorgulanması gereken starter değil,starterin uzun süre getirilememiş olmasıdır. THY gibi büyük bir şirket bu kadar basitce değişmesi mümkün olan bir komponent için bu kadar uzun süre rotar yapmamalıydı. 

Exit mobile version