SABIR TAŞIRAN YOLCU TİPLERİ

Son teknoloji ürünü uçaklarla seyahat, yolcuları her zaman mutlu etmeye yetmiyor.

İkramların yanı sıra eğlence sistemlerinde yer alan film, müzik veya oyun hizmeti, uçuşu keyifli hale getirse de, diğer yolcuların sinir bozucu bazı davranışları çileden çıkartabiliyor. Maalesef bu konuda yardım istenen kabin memurları da çoğu kez çaresiz kalıyor. Uyarıların da işe yaramadığı bu davranışların devam etmesi yüzünden uçuşun kâbusa dönmesi kaçınılmaz oluyor.
Yapılan araştırmalara göre genel olarak aynı tip yolcu profilinden şikayet ediliyor. Bu konuda hazırlanan listede alkollü yolcular, yüksek sesle müzik dinleyen veya konuşanlar, uyurken horlayanlar ile ağzını şapırdatarak yemek yiyenler ilk sırada yer alıyor. Tabii ki, yolculara ciddi rahatsızlık verenler arasında yaramaz çocukların olduğunu da unutmamak gerekiyor. Şikayet konusu bu davranıları yapan yolcularla baş etmek ise kabin memurlarına kalıyor. Kabin memurları, çevresine rahatsızlık veren yolcuları nazikçe uyarıyor. Sonuç alamadıkları takdirde ciddi bir tartışma yaşanmaması için son çare olarak konuyu kaptan pilota iletiyorlar.
PLASTİK KELEPÇE TAKILIYOR!
Tartışmanın kavgaya dönüşmesi halinde ise kuraldışı olarak tanımlanan yolcular, uluslararası havacılık kuralları uygulanarak etkisiz hale getiriliyor. Sorunlu yolcu, ilk olarak iletişim kurularak sakinleştirilmeye çalışılıyor. Yolcu sorun çıkarmaya devam ediyorsa ve artık yapacak hiçbir şey kalmamışsa bazı havayolu şirketleri plastik kelepçe kullanarak, bazıları da elektrikli şok tabancası (teaser) ile yolcuyu etkisiz hale getiriyor. Bazı durumlarda pilot, uçuş güvenliğini dikkate alarak en yakın havalimanına iniş yapıyor ve problem çıkaran yolcuyu güvenlik birimlerine teslim ediyor. Havayolu şirketleri, yaşanan maddi kayıp nedeniyle yolculara dava da açıyor.
YARAMAZ ÇOCUKLAR İLK SIRADA
Online seyahat yorumları sitesi TripAdvisor’un araştırmasında Amerikalılar, uçuşlarda en sinir bozucu davranışta bulunan yolcu seçildi. Hazırlanan listede sırasıyla Fransa, Almanya, İngiltere, Çin, Rusya, Japonya, İtalya, Hindistan ve BAE vatandaşları yer aldı. Araştırmaya katılanlar ise çocukların uçakta koltukları tekmelemesi, öndeki yolcunun kaba bir şekilde koltuğu yatırması, yüksek sesle cep telefonuyla konuşulması, baş üstü bagajların kısa sürede yerleştirilmeyerek koridorun kapatılması, kemer ikazı sönmeden koltuğun terk edilmesi, kol dayama paylaşımında çıkan tartışma, ağır kokan yiyecekler tüketilmesi, okunan gazete veya dergilerin diğer yolcular tarafından da takip edilmesi veya izinsiz alınması ile acil çıkış yollarının bagajlarla kapatılmasını en sinir bozan davranışlar arasında gösterdi.
HOSTESLER DE ŞİKAYETÇİ
Uçak bileti arama motoru Skyscanner’ın 85 ülkede 700’den fazla havayolu şirketinde görevli kabin memurlarıyla yaptığı araştırmada ise ‘mükemmel yolcu’nun ipuçları hakkında fikir sunuluyor. Araştırmaya katılan kabin görevlileri en çok parmak şaklatarak çağıran yolculardan rahatsızlık duyduklarını söylüyor. Kemer ikaz ışıkları sönmeden yerini terk eden yolcular ile baş üstü dolaplarına olması gerekenden fazla el bagajı sığdırmaya çalışanlardan da rahatsızlık duyduklarını dile getiren görevliler, uçuş güvenliği konusunda bilgilendirme yapıldığı sırada konuşanlara da ‘sinir’ olduklarını dile getiriyor. Kabin memurlarının şikayet ettiği yolcu davranışları arasında, fazla battaniye veya yastık isteyenler, koltuk cebini çöple dolduranlar, mönü dışında ısrarla farklı yemek isteyenler, çağrı lambasını lüzumsuz yere kullananlar ve özel marka içecek isteyenler de yer alıyor.
Kayak takımları ücretsiz taşınıyor
Atlasglobal Havayolları, İstanbul’dan Kayseri’ye uçuşlara başladı. Uçuşlar, haftanın her günü Atatürk Havalimanı’ndan saat 19.50’de, Kayseri’den saat 06.45’te düzenleniyor. Kayseri’den gelen yolcular, İstanbul bağlantılı Düsseldorf, Paris, Londra, Amsterdam, Ercan, Zaporijya ve Lviv’e uçuş gerçekleştirebiliyor.
11 ayda 169 milyon kişi uçtu
Türkiye geneli havalimanlarından hizmet alan yolcu sayısı kasımda yüzde 10,6 artışla 12 milyon 555 bine, ilk 11 aylık dönemde ise yüzde 9,3 artışla 169 milyon 673 bine yükseldi. Ayrıca ocak-kasım döneminde havalimanlarında yüzde 5,8 artışla 2 milyon 849 bin ton kargo, posta ve bagaj taşındı.(Zaman)

Exit mobile version