Berk Albayrak

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın CEO’su Berk Albayrak: “Dijital dönüşüm yöneticilerden başlar”

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın dijital dönüşüm hikayesini Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Berk Albayrak, Platin okurlarına aktardı.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın CEO’su Berk Albayrak, dijital dönüşüm yolculuklarına dair Platin sorularını yanıtladı. Şirketlerde dijital dönüşümü yönetecek liderlerin aynı olgunluk seviyesinde olmayan liderlere de yön gösterebilmesi gerektiğinin altını çizen Albayrak, lider seviyesinde değişime hızlı adapte olunarak diğer çalışanlara da örnek olunmasının önemini vurguladı.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM HAVACILIK SEKTÖRÜNDE ÇOK ESKİYE DAYANIR”

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki dijital dönüşüm sürecinden bahseden Sabiha Gökçen Havalimanı’nın CEO’su Berk Albayrak, “Havacılık sektöründe havalimanı, havayolları, yer hizmetleri gibi birçok parti birlikte çalışmaktadır. Operasyonların kesintisiz ve verimli yürütülmesi için en son teknolojinin kullanılması çok eskiye dayanır. Dijital dönüşüm havacılık sektörüne, köklü uygulamaların yenilenmesi, yeni çağın getirdiği teknolojiler ile entegrasyonu ve iş yapış şekillerinin çevikleşmesi olarak yansımaktadır.

Sabiha Gökçen Havalimanı (İSG) yüzde 100 oranda Malaysia Airports iştirakidir. Grup olarak Airport 4.0 uygulamaları benimsenmektedir. Gelişmiş kablolu, kablosuz iletişim ağları, dijital ikizler, yapay zekâ, büyük veri ve analitik, tüm süreçlerin otomasyonu, biyometrik veriye dayalı yolcu süreçleri ile havalimanı operasyonlarının farklı bir boyuta taşınması hedeflenmiştir.

Sabiha Gökçen’de iş stratejilerimiz yolcu deneyiminin artırılması, operasyonel mükemmeliyetin sağlanması, kapasite ve kaynakların verimli kullanılması olarak kurgulanmıştır. Üst düzey yöneticilerimizin tamamı tarafından dönüşüme önem verilmekte, gereken kaynaklar yaratılmakta ve çalışanlar teşvik edilmektedir. Dijital dönüşüm kapsamında İK’dan kaliteye, teknikten operasyona her iş birimi lideri, kendi birimlerine düşen görevleri, yolcuları ve çalışanları merkeze koyarak, teknolojiden faydalanarak ve diğer birimlerle iş birliği yaparak yerine getirmekte ve kurum stratejilerini hayata geçirmektedir” ifadelerini kullandı.

‘Dijital dönüşüm lideri’ kavramının Türkiye’de ortaya çıkış öyküsüne değinen Albayrak, “1970’lerde mikroişlemcilerin ortaya çıkmasıyla otomasyonlar gerçekleştirilmeye başlanmış, yazılım ve donanımlardaki gelişmelerle otomasyon seviyesi her geçen gün artmış ve tüm sektörler dijitalleşmiştir. Günümüzdeki dönüşüm, kurulan sistemlerin, süreçlerin, makinelerin, insanların birbirleriyle bağlanmasını, konuşmasını; veriyi kullanarak deneyimin artırılmasını ve operasyonların iyileştirilerek daha verimli yürütülmesini hedeflemektedir. Bu dönüşüm Türkiye’de 2015-16 yıllarında şirketlerin gündemine girmiştir. Durum tespiti yapan şirketler dönüşüm yol haritalarını belirlemişler ve bunları hayata geçirecek liderleri atamışlardır.

Sabiha Gökçen olarak biz de liderlerimizin öncülüğünde havacılık sektöründe ürün ve hizmet sunumlarımızın standartlarını yükseltmeyi amaç edindik. Dijital yatırımlarımızla havacılık sektöründeki başarımızın sonucunu ‘Yılın Dijital Havalimanı’ seçilmemiz ile perçinledik” diye konuştu.

“DEĞİŞİME HIZLI ADAPTE OLARAK DİĞER ÇALIŞANLARA DA ÖRNEK OLMALIDIR”

Dijital dönüşüm liderinde bulunması gereken özellikleri sıralayan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın CEO’su Berk Albayrak şu ifadeleri kullandı:

“Dijital dönüşüm lideri, yenilikleri takip etmeli ve iletişim becerilerini geliştirmelidir. En üstten en alta kadar etkin bir iletişim ağı kurabilmeli, bu sayede tüm çalışanlar dönüşüme katılabilmelidir.

Lider, açık ve tutarlı bir dönüşüm stratejisi oluşturarak, kurumun değişimi ve dijital çalışma kültürünü kucaklamasını sağlayabilmelidir. İleriyi görebilmeli ve aynı olgunluk seviyesinde olmayan liderlere de yön gösterebilmelidir.

Bulunduğu kurumun kültürünü, hassasiyetlerini iyi anlamalı, farklılıkları görerek sinerji oluşturacakları bir çalışma ortamı yaratmalıdır. Değişime hızlı adapte olarak, diğer çalışanlara da örnek olmalıdır.

Risk almaktan çekinmemeli, rekabette öne geçmek için geleneksel yollar dışında yenilikçi yaklaşımları da uygulayabilmelidir. Yeni metotlar, yaklaşımlar sürekli denenmeli, test edilmelidir. Başarısızlıklardan öğrenilerek, bir sonraki denemede öğrenimler girdi olarak kullanılmalıdır.”

“TEKNOLOJİ KULLANIMI YATIRIM GEREKTİRMEKTEDİR”

Dijital dönüşüm yolculuğunda karşılaşılan zorluklardan da bahseden Albayrak, “Üst yönetim vizyonunun ve desteğinin olmadığı durumlarda, dijital dönüşüm eforlarının boşa gittiği gözlemlenmektedir. Dönüşüm üst yönetim tarafından desteklenmeli, gerekli kaynaklar yaratılmalı ve çalışanlar teşvik edilmelidir.

Teknoloji kullanımı yatırım gerektirmektedir. Günümüz ekonomik koşullarında bu yatırımlara kaynak ayırmakta sıkıntılar yaşanabilmektedir. Rekabet avantajı veya verimlilik artışı, maliyet optimizasyonu yaratacak projelere öncelikler verilmeli ve gerekli bütçeler ayrılmalıdır.

Çalışanlar değişime hazırlanmalıdır. Değişim sonrası kendilerine duyulacak ihtiyaç konusunda endişeye kapılarak, dönüşüm çalışmalarına katkıda bulunmaktan kaçınabilirler. Dönüşüm sırasında çalışanlara da yeni yetkinlikler kazandırılarak, dönüşüm sonrasındaki görevleri ile ilgili eğitilmelidirler.

İnovasyon kültürü benimsenmeli, risk almaktan çekinilmemelidir. Sürekli deneme ve öğrenme kültürü yaygınlaşmalıdır. Başarısız sonuçlardan ders alınmalıdır.

Dönüştürülecek süreç konusunda yeterince teknik bilgi mevcut değil ise, dönüşüm uzun sürecek, yaşanan sıkıntılar kullanıcıların motivasyonunu düşürecektir.

Uzun yıllardır kullanılan katı, değişime açık olmayan sistemler ve silo bazlı biriken veri dönüşümü zorlaştıracaktır.

Dijital dönüşümü gerçekleştirecek ve destekleyecek IT kaynakları kısıtlıdır. Doğru kaynaklara ulaşmak zor olabilmektedir” diye konuştu. (platinonline)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir