featured

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI KİME SATILDI

Malaysia Airports Holdings, Sabiha Gükçen Uluslararası Havalimanı AŞ’nin Limak Holding’in elindeki yüzde 40 hissesi için 285 milyon euro ödeyerek Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yüzde 100’üne sahip olacak.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hisseleri için gerçekleşen yarış Malezyalıların lehine sonuçlandı. TAV, Limak Holding’in elindeki yüzde 40’lık hisse için geçtiğimiz ay 285 milyon euroluk teklif yapmıştı. Ancak Yüzde 60 hisseye ve kalan hisseler için öncelikli satın alma hakkına sahip olan Malaysia Airports Holdings (MAH) bu hakkı kullanacağını açıkladı. MAH, Limak Holding’e 285 milyon euro ödeyerek Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yüzde 100’üne sahip olacak.
Malaysia Airports Holdings, Sabiha Gükçen Uluslararası Havalimanı AŞ’nin Limak Holding’in elindeki yüzde 40 hissesi için öncelikli satın alma hakkını kullanmaya karar verdi.
Malaysia Airpots’un Malezya Borsası’na yaptığı açıklamada yüzde 40 hissenin 285 milyon euro nakit karşılığında şirketin bağlı ortaklığı Malaysia Airports tarafından satın alınacağı belirtildi.
TAV geçtiğimiz ay Limak Holding ile yüzde 40’lık hissenin satın alımı için anlaştıklarını açıklamıştı. Bu anlaşmaya rağmen hakim ortak Malezya Havalimanları Holding’in öncelikli satın alma hakkını kullanarak hisselerin tamamına sahip olabiliyordu.
2017 başında tamamlanması beklenen satış işlemleri sonucunda Sabiha Gökçen hisselerin yüzde 100’ünü elinde bulunduracak olan MAH, havalimanının tek işletmecisi olacak.
Satın alma için en uygun finansman modeli üzerinde araştırmalarını halihazırda sürdüren MAH, kararın alınmasının ardından konuyla ilgili bir duyuru yapacağını belirtti. MAH açıklamasında, Sabiha Gökçen’in kalan yüzde 40 hissesinin alınması nedenleri de şöyle sıralandı:
“Malaysia Airports’un Türkiye ve Avrupa’da havalimanı işletmecisi olarak konumunu ve etkinliğini artırmak. Malaysia Airports’un dünya standartlarında bir havalimanı işletmecisi olarak pozisyonunu güçlendirmek. Uzun vadeli ve istikrarlı büyüme potansiyeli barındıran bir varlığa sahip olmak. Gelecekteki kazançları çeşitlendirmek.”
Toplam 320 bin metre kare kapalı alana sahip Sabiha Gökçen Havalimanı terminali ile 5 bin 350 araçlık otopark, 60 odalı otel de hizmete girdi. Halen havalimanında 120 adet check-in noktası ile 42 adet pasaport bankosu bulunuyor. Toplam 7 adetlik bagaj alım bandının saatlik kapasitesi ise 7 bin 5000 bavul.
Kategorisinde Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanları arasında olan Sabiha Gökçen için projenin ikinci büyüme aşamasının başlaması planlanıyor. Paralel pist ile uçak trafiğinin en az iki kat artırılması hedefler arasında. Plana göre toplam uzunluğu 3 bin 500 metre olacak piste Airbus A380 gibi büyük yolcu uçakları maksimum kalkış ağırlıkları ile havalanabilecek. Bölgede 25 milyon metre küplük dolgu gerçekleştirilecek.
Aynı anda uçakların inip kalkabileceği paralel iki pistin arasına terminal inşa edilecek. Uydu terminal sayesinde operasyonunu daha da artacağı Sabiha Gökçen’in kapasitesi yıllık 50 milyon yolcuya ulaşacak. Uçuş operasyonunun daha emniyetli yönetilmesi için ayrıca 115 metre yüksekliğinde hava trafik kontrol kulesi de yapılacak.(turizmdebusabah.com)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 Yorum

  1. 7 yıl önce

    yüzde 40 280 milyon avro ise tamamı 700 milyon avro ediyor.. o zaman yeni hava alanı neden 1.5 milyar değil de 10 milyardan bahsediliyor.. sabiha gökçen yeni yapılandan daha merkeziii.

    Cevapla
  2. 8 yıl önce

    işetme hakkı falan değil basbayağı tapusu gerzek

    Cevapla
  3. 8 yıl önce

    elin malezyaılsı gelip türkiyeden havalimanı alıyor. biz satıyoruz. bu kadarmı kötü ülkemizin durumu.

    Cevapla
    • baya elin türkü budapestedeki havalimanını alıyorsa vay bu macarıstanın hai ne olcak!! yav küreselleşme denen su kavramı sıze öğretmenleriniz anlatmadı mı yada serbest ekonomı modeli ile ilgili hiç mi fikrin yok. yazdıklarınz biraz temelli olsun biraz arastırın ınceleyın sonra burada klavyeye sarılın. Diğer husus satıyorlar derken kımı kastedıyorsun
      tamaen iki şirket arasındaki hisse satısıdır bu durum bılmem anlayabıldın mı ?

      Cevapla
  4. 8 yıl önce

    Bildiğiniz iyi bir avukat varmı ? Teklifimi değerlendirmemişler. Ben alacaktım orayı :))

    Cevapla
  5. 8 yıl önce

    Keşke ismini değistirip satsalardi. Bu isim türk milletinear ve zor geliyor

    Cevapla
  6. 8 yıl önce

    Kaldı ki, “satılan” birşey yok; n azından Sabiha Gökçen’in mülkiyetine ilişkin bir satış YOK!… “Satılan” bu Havalimanı’nın belli süreliğine işletme hakkıdır.

    Cevapla
  7. 8 yıl önce

    Ne geri kafalısınız, cahilsiniz. Biraz okuyun bilgi sahibi olun ondan sonra konusun. Ulke, memlekete satan yok, şirket satışı var. Bu da her zaman her ülkede olan olağan normal bir süreç.

    Cevapla
  8. 8 yıl önce

    Yaziklar Olsun!!!!!!!!!!!!!!!

    Cevapla
  9. 8 yıl önce

    Adını değiştiremediniz,sattınız.değeri bumudur?koskoca havalimanını.

    Cevapla
  10. 8 yıl önce

    Cok uzuluyorum guzeli Turkiye icin ne olursunuz memleketimi siki sarilalim giderse gelmez yapmayin satmayin ulkemizi

    Cevapla