Sabiha Gökçen: Dünyanın ilk kadın savaş pilotu

sabiha-gökçen

Atatürk’ün manevi kızı, Türkiye’nin ilk kadın pilotu ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen’in ölüm yıl dönümü bugün. Bizler Sabiha Gökçen’in ölüm yıl dönümünde onun hayatına Molatik oluyoruz…

Atatürk’le tanıştıktan sonra…

Sabiha Gökçen 22 Mart 1913 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. Küçük yaşta babasını kaybetmesi üzerine abisi tarafından eğitimine destek verilen Sabiha Gökçen, 1925 yılında Bursa gezisinde olan Mustafa Kemal Atatürk’le tanıştı ve hayatı değişti. Hayat hikâyesini öğrenen ve içinde bulundupu maddi koşulların okuması için yeterli olmayacağını düşünen Atatürk tarafından ailesinin izni ile evlat edinildi. İstanbul’a yerleşti ve Üsküdar Kız Lisesi’ne gitti.

Gökyüzüne bağlı anlamına gelen Gökçen adı…

1935 yılında Türk Hava Kurumu bünyesinde Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na kaydoldu ve bu eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra Kırım’a giderek Koktebel Yüksek Planör Okulu’nda altı ay planör eğitimi gördü. Daha sonra Atatürk’ün isteği üzerine o dönemde kadın öğrenci almayan Eskişehir Uçuş Okulu’nda 1936-1937 yılları arasında özel uçuş eğitimi aldı. Gökyüzüne bağlı anlamına gelen Gökçen soyadı kendisine Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildi. 

Dersim Olayları’nı bastırmak üzere görevlendirilen ve 1937 yılında Tunceli Harekatı’na katılan Sabiha Gökçen bu harekattaki rolü sayesinde dünya tarihinin ilk kadın pilotu ünvanını kazandı ve Türk Hava Kurumu tarafından iftihar madalyası verildi.

Türk kadının dünyadaki statüsünü yükseltti

Uçuş kariyeri boyunca 22 farklı sivil savaş uçağı ve savaş uçağı ile uçma deneyimi yaşamış, Türk kadınının dünyadaki statüsünü yükseltmek için çalışan, başarılarından dolayı Romanya Ordusu, A.B.D dahil olmak üzere çeşitli dernek ve kuruluşlardan tarafından toplam otuzun üzerinde nişan, liyakat madalyası, plaket ve bröve takdim edilen, adı Uluslararası Sabiha Gökçen Havaalanı’na verilerek onurlandırılan, tarihe adını altın harflerle yazdıran Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001 tarihinde hayata göz yumdu.

Exit mobile version