Ryanair, Frankfurt merkezli havayolu Condor için Alman devlet yardımına karşı giriştiği mücadeleyi kazandı. AB Genel Mahkemesi yargıçlarının bugünkü kararı, Almanya’nın Condor’a 550 milyon € kredi verme kararını durdurdu. Mayıs ayında, Avrupa’nın ikinci en yüksek mahkemesi, KLM ve TAP Portekiz için AB onaylı bir planı geçersiz ilan etmişti.
Ryanair, Condor ve diğer Avrupa havayollarına verilen kredinin, Avrupa’daki tüm havayolları COVID-19 salgını sırasında aynı şekilde acı çektiği için, haksız olduğunu söyledi. Ryanair, kendisi ve diğer havayolları Almanya’nın ekonomisine katkıda bulunurken, Alman devletinin yalnızca kendi ülke taşıyıcılarına yardım etmeye istekli olduğundan şikayet etti.
Ryanair ayrıca mahkemeye, Condor’un 2019’da ana şirketi Thomas Cook’un çöküşünün ardından iflastan kurtulmak için daha önce 380 milyon Euro’luk bir Alman kredisinden yararlandığını belirtti.
Reuters, Genel Mahkeme kararında, Condor’un devam eden pandemi ve Avrupa Komisyonu’nun bekleyen yeni kararı nedeniyle şu anda krediyi geri ödemesinin gerekmediğini söyledi:
“Genel Mahkeme, Almanya’nın Condor Flugdienst havayoluna verdiği devlet yardımını onaylayan Komisyon kararını yetersiz bulduğu gerekçeler nedeni ile iptal ediyor”
İrlandalı düşük maliyetli taşıyıcı, pandemi boyunca devlet yardımının haksız bir avantaj yarattığını söyleyerek mahkemeye gitti. Bu eylemin, yardım alan havayollarının, kriz yardımı almayan havayollarından daha güçlü çıkmasını sağlayacağını iddia ediyor.
Bugünkü kararla ilgili olarak Ryanair, Avrupa Komisyonu’nun Condor’a devlet yardımını onaylamasının iptalini öven bir bildiri yayınladı ve şunları söyledi:
“Alman hükümetinin hem 2019 hem de 2020’de Condor’a yaptığı yardım, AB hukukunun temel ilkelerine aykırıydı ve tüketicilerin aleyhine piyasayı çarpıttı. Mahkemenin bugünkü kararı, tüketiciler ve rekabet için önemli bir zaferdir. COVID-19 salgını sırasında, AB bayrak taşıyıcılarına 35 milyar avronun üzerinde ayrımcı Devlet sübvansiyonu hediye edildi. Bugünkü karar doğrultusunda AB Mahkemeleri tarafından durdurulmadığı takdirde, bu Devlet yardımlarının neden olduğu piyasa bozulmalarının etkileri onlarca yıl hissedilecektir. Avrupa bu krizden işleyen bir tek pazarla çıkacaksa, Avrupa Komisyonu ulusal hükümetlere karşı durmalı ve verimsiz ulusal havayollarına ayrımcı Devlet yardımlarını damgalamayı bırakmalıdır.”
Devlet subvansiyonu alan havayolu şirketleri :
- Air France-KLM Grubu 14,4 milyar euro
- Lufthansa Grubu 11 milyar euro
- Alitalia 3.5 milyar euro
- SAS 1.3 milyar euro
- TAP Portekiz 1,6 milyar euro
- Finnair 1.2 milyar euro
- Norveç 0.8 milyar euro
- LOT Polonya 0,65 milyar euro
- Condor 0,6 milyar euro
- Air Europa 0,5 milyar euro
Geçen yılı 35 yıllık tarihinin en zorlu yılı olarak nitelendiren Ryanair, COVID-19 pandemisinin kendisine bir milyar avroya mal olabileceğini söyledi.