featured

Rusya’dan ABD’ye ‘Havaalanı’ Kısıtlaması

Rusya, ABD’nin Açık Semalar Antlaşması çerçevesinde kullanabileceği havaalanı sayısını sınırlandıracak.

Rus RİA ajansının askeri-diplomatik kaynağına dayandırarak verdiği habere göre, değişiklikler 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.  Söz konusu kısıtlamanın ABD’nin atacağı adıma karşılık olacağını söyleyen kaynak, Washington’un, Rus askeri gözlemcilerin Alaska ve Hawai Adaları üzerinden uçmasını yasaklamayı ve Rus uçaklarının uçuş mesafesini sınırlandırmayı planladığını ifade etti.
Daha önce Wall Street Journal, Beyaz Saray’ın Açık Semalar Antlaşması çerçevesinde Rus askeri uçaklarının ABD hava sahasındaki uçuşlarına kısıtlama getirmeyi planladığını yazmıştı.  ABD’nin bu adımının, Moskova yönetiminin Kaliningrad üzerinden transit uçuş yasağı getirmesine cevap olacağı kaydedilmişti. Açık Semalar Anlaşması uyarınca keşif uçuşu menzilinin 5.500 kilometreye kadar genişleyebileceğini belirten WSJ, Rusya’nın ise Kaliningrad üzerinde 500 kilometrelik bir alt limit koyduğunu öne sürmüştü. WSJ’ye konuşan bir üst düzey yetkili, “Rusya’yı anlaşmaya yeniden uymak zorunda bırakmak istiyoruz” demişti.
Açık Semalar Antlaşması, AGİT üyesi 23 üye tarafından 1992 yılında imzalandı. Moskova antlaşmayı Mayıs 2001’de onayladı. Antlaşma çerçevesinde, sayısı 34’e ulaşan katılımcı devletler, askeri faaliyetleri izlemek için birbirlerinin topraklarında gözlem uçuşları yapabiliyorlar. (QHA)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir