Rusya’da ithal ekipmanlarda kullanılan orijinal olmayan yedek parçaların yasallaştırılması konusu, hem yetkililer hem de sanayi temsilcileri arasında şidetli bir tartışma yaratıyor. Devlet Duma Sanayi ve Ticaret Komitesi’nin Uzman Konseyi’nde bu mesele ele alınırken, kritik pozisyonlarda yerel üretimin teşviki için çözüm yolları arandı. Ancak uzmanlar, bu adımların uzun vadeli risklerini de gündeme getirdi.
Tersine Mühendislik ile Yedek Parça Çözümü
Tersine mühendislik, mevcut ürünlerden tasarım dokümantasyonu oluşturarak yeni yedek parçaların üretimini sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem, yaptırımlar nedeniyle yurt dışından gelen ekipman ve parça tedariğinin zorlaştığı Rusya’da 2022 yılından itibaren yaygınlaştı.
Ancak, bu çalışmaların “gri bölge”de kaldığı, hem üreticiler hem de müşteriler için gelecekte yasal ve teknik riskler doğurabileceği vurgulanıyor.
Uzmanlardan Kritik Uyarılar
Petrol ve gaz endüstrisindeki mekanik sorunları ele alan Igor Babenko, ithal edilen 17 bin kompresörün bakım ve yedek parça ihtiyacına dikkat çekiyor. Mevcut parçaların üretilmesi için çözüm arayışında olduklarını belirten Babenko, “Yerel üretim büyük bir potansiyele sahip, ancak yetersiz koordinasyon nedeniyle kaynaklar verimli kullanılamıyor,” dedi.
Ayrıca, tersine mühendislik sürecinde bazı şirketlerin eskimiş parçaları birebir kopyaladığı ve bu durumun teknik aksaklıklara yol açtığı belirtiliyor. “Parçaların eksiklerini gideren, geliştirilmiş ürünler yapılmalı” dedi.
Sanayinin Dijital Platform Eksikliği
Ülkede üretim için bilgi paylaşımı eksik. “Bir fabrika belirli bir kompresör için yedek parça geliştiriyor, ancak diğer işletmeler aynı çizimleri yeniden geliştiriyor. Bu, kaynak kaybına yol açıyor.”
Birçok uzmana göre, gelişmelerin toplanıp paylaşılabileceği bir platform kurulması, bu sorunu çözebilir.
Yasal ve Ahlaki Boyut
Rusya’da “tersine mühendislik” ile ilgili net bir yasal düzenleme bulunmamakta. Hukuk firmalarından VEGAS LEX’in yöneticisi Kirill Nikitin’e göre, “Mevcut yasalar tersine mühendislik çalışmalarının patent haklarını ihlal etmemesi gerektiğini söylüyor.” Ancak, bu alandaki yasal belirsizlikler riskleri artırabilir.
Rus yetkililer, Teknolojik Kalkınma Ajansı aracılığıyla 350’ye yakın projeye hibe desteği sağlayarak bu alanda ilerlemeyi destekliyor. Ancak, uzmanlar özel ve kamu sektörünün daha fazla ortak çalışması gerektiğini belirtiyor.
Herhangi birşeyin yüzde 30dan az arttıysa fiyatı,zam felan yapmayın!yüzde 17nedir ya!!