Rusya-Ukrayna Savaşının Etkisiyle Savunma Sanayisine Yönelik İlgi Arttı

Rusya-Ukrayna Savaşının Etkisiyle Savunma Sanayisine Yönelik İlgi Arttı

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Avrupa’da savunma sanayisinin önemi artarken, küresel savunma ve havacılık şirketleri yılın ilk yarısında yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Küresel Savunma Sanayisi ve Yatırımcı Performansı

Dünyanın önde gelen savunma ve havacılık şirketlerinin hisseleri, yılın ilk yarısında başarılı bir performans sergileyerek yatırımcısını memnun etti. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Avrupa’da savunma sanayisinin önem kazanmasıyla birlikte şirketler yatırım planlarını bu doğrultuda şekillendirdi.

Almanya’nın Savunma Harcamaları

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, savaşın başlamasından sonra ülkesinin NATO’nun “GSYH’nin yüzde 2’sinin savunma giderlerine harcanması” hedefine uyacağını bildirmişti. Scholz, Bundeswehr’in modern silahlarla donatılması için 100 milyar Euro’luk ek fon açıklamıştı.

Avrupa ve Asya Merkezli Şirketlerin Performansı

Analistler, Avrupa’daki savunma harcamalarının artışı ve yapılan yeni anlaşmaların savunma ve havacılık şirketlerinin hisseleri için destekleyici unsur olduğunu belirtti. Yılın ilk yarısında yatırımcısına Japon Mitsubishi Heavy yüzde 109,1, Güney Koreli Hanwha Aerospace yüzde 100,4, Alman Rheinmetall AG yüzde 65,7, İtalyan Leonardo yüzde 45,1, İngiliz BAE Systems yüzde 19,9 ve ABD’li RTX Corporation yüzde 19,3 kazandırdı.

Japonya ve Ortak Savaş Uçağı Projesi

Japonya, İngiltere ve İtalya ile ortak savaş uçağı geliştirilmesini koordine edecek bir kurul oluşturma yetkisini hükümete verdi. Bu projenin ana üstlenicileri olan Japonya’dan Mitsubishi Heavy, İngiltere’den BAE Systems ve İtalya’dan Leonardo S.p.A’dan uzmanlar koordinasyon kurulunda yer alacak. Aralık 2022’de duyurulan proje kapsamında, 2027’ye kadar savaş uçağının dizaynının tamamlanması ve 2035’e kadar askeri üslere konuşlandırılması hedefleniyor.

Amerikan ve Avrupalı Şirketlerin Durumu

ABD merkezli şirketlerden General Dynamics, yüzde 11,7’lik artış gösterirken, Fransız Thales yüzde 11,6, L3 Harris Technologies yüzde 6,6 ve Lockheed Martin yüzde 3 değer kazandı. Çinli China Aerospace International Holdings Limited de yatırımcısına yüzde 1,6 kazandırdı. General Dynamics, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın bilgi teknolojileri altyapısını düzenlemek üzere 922 milyon dolarlık sözleşme imzalamıştı. Thales, Ukrayna’ya hava savunma sistemi sağlanmasına ilişkin Ukrayna ile sözleşme imzaladı. Lockheed Martin ise Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı ve Askeri Sanayii Genel Kurulu’yla Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sistemi parçalarının yerelleşmesi amacıyla anlaşma yapmıştı.

Olumsuz Performans Gösteren Şirketler

Öte yandan, Fransız şirket Dassault Aviation yüzde 5,4, ABD’li Northrop Grumman yüzde 6,9, Avrupa merkezli Airbus yüzde 8,2, Alman Lufthansa yüzde 29,1 ve ABD’li Boeing yüzde 30,2 kaybettirdi. Airbus, havacılık ve uzay bölümündeki zarar ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle 2024 için daha önce açıkladığından daha düşük bir faaliyet karı beklediğini açıkladı. Boeing ise “Boeing 737 MAX 9” tipi yolcu uçağının gövdesinden bir parçanın koptuğu olayda NTSB yönetmeliklerini ihlal ettiği gerekçesiyle yaptırım uygulandı.

Yılın İlk Yarısında Savunma ve Havacılık Şirketlerinin Hisselerinin Getirileri (%)

ŞirketOcak-Haziran 2024 Getirisi
Mitsubishi Heavy109,1
Hanwha Aerospace100,4
Rheinmetall AG65,7
Leonardo45,1
BAE Systems19,9
RTX Corporation19,3
General Dynamics11,7
Thales11,6
L3 Harris Technologies6,6
Lockheed Martin3
China Aerospace International Holdings Limited1,6
Dassault Aviation-5,4
Northrop Grumman-6,9
Airbus-8,2
Lufthansa-29,1
Boeing-30,2

Küresel savunma ve havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yatırımcılar için birçok fırsat ve risk barındırıyor. Avrupa’daki artan savunma harcamaları ve Asya merkezli şirketlerin performansları, sektördeki dinamikleri değiştirmeye devam ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir