Rusya ile Savaş Endişesi! TEMPEST Projesi Askıya Alınabilir

Rusya ile Savaş Endişesi! TEMPEST Projesi Askıya Alınabilir

İngiltere, İtalya ve Japonya savunma şirketlerinin işbirliğiyle geliştirilen 6. nesil savaş uçağı TEMPEST projesi, İngiltere kamuoyunda geniş çaplı tartışmalara yol açtı. Sky News’in haberine göre, İngiltere, önümüzdeki dört yıl içinde Rusya ile savaşa girme olasılığına karşı TEMPEST projesini askıya almayı değerlendiriyor.

Bu kararın arkasındaki ana nedenin, mevcut durumdaki uçak ve mühimmatlara öncelik verilmesi olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, mevcut silah sevkiyatlarına yapılan yatırımların daha mantıklı olacağını savunuyor.

Projeyi Tamamlamak İmkansız

İddialara göre, İngiliz savunma şirketleri ve uzmanları, küresel bir savaş durumunda maddi yetersizlikler nedeniyle TEMPEST projesinin tamamlanmasının imkansız olacağını öne sürüyor.

Eski İngiliz Hava Kuvvetleri Pilotu Justin Bronk, Rusya-Ukrayna Savaşı’na değinerek, “Ukrayna’da işleri tersine çevirmemiz gerekiyor. Aynı zamanda önümüzdeki 2-3 yıl içinde kendi savunmamızı da düzene sokmamız gerekiyor. Halihazırdaki savaş uçaklarına ve silahlara yatırım yapmak gerekiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu. Bronk, “Önünüzde 2-3 yıl var ve o noktaya kadar hazır olmanız gerekiyor. Önümüzdeki bu kısa süre içerisinde büyük ölçekli tedarik programlarına bakmayı bırakın” ifadelerini kullandı.

İngiliz Bakan Garanti Vermedi

İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı Luke Pollard, “Savunma incelemesinde neler olabileceği konusunda önyargıda bulunmam doğru olmaz. Sistemleri, üst düzey sistemleri tedarik ederken bunu en uygun maliyetli şekilde yaptığımızdan ve bunun da ortaklarımızla çalışarak olduğundan emin olmalıyız” dedi.

TEMPEST Projesi Nedir?

İngiltere, Japonya ve İtalya’dan şirketler, TEMPEST olarak bilinen Küresel Muharebe Hava Programı (GCAP) kapsamında yeni bir savaş uçağı ve insansız hava araçları gibi diğer sistemleri inşa etmek için birlikte çalışıyor. Proje ile ilk uçakların 2035 yılına kadar teslim edilmesi hedefleniyor. İngiltere’nin GCAP’de üretmeyi planladığı hızlı jet uçağı TEMPEST, gelişmiş silahlar ve radarlarla donatılmış, F-35 savaş uçağından daha fazla süpersonik hızlarda uçma kabiliyetine sahip altıncı nesil bir uçak projesi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir