RUSYA HAVA SAHASINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN UÇUŞLAR İÇİN TEHDİTLER OLUŞTURMAYA BAŞLADI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesinin ardından, Ukrayna’nın yönetimi altında bulunan hava trafiği servislerinin uluslararası acil frekanslarına karışımaya başladığını kaydetti. Ayrıca Klimkin Rusya’nın Karadeniz’deki uçuşlarının tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Ukrayna’nın Birleşmiş Milletler (BM) Misyonu’nun Basın Servisi’nden yapılan açıklamaya göre, Pavlo Klimkin, “2014 yılının Nisan ayında Kırım’ı yasa dışı şekilde işgal etmesinin ardından Rusya Federasyonu, Ukrayna’nın yönetimi altında bulunan hava trafiği servislerinin uluslararası acil frekanslarına karışmaya başladı. Bu tür davranışlar deniz üzerindeki uluslararası hava alanında gerçekleştirilen uçuşlar için ciddi tehlike oluşturuyor ve Şikago Konvansiyonunun (Uluslararası Sivil Havacılık Konvansiyonu), 15. ve 11. eklerine, ayrıca ICAO’nun söz konusu alandaki ilgili kurallarına aykırı” açıklamasında bulundu.
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini özgürce tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.
Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından ICAO, Kırım ve Karadeniz hava sahasına dahil olan Akmescit bölgesinde havacılık hizmetleri verme yetkisinin Ukrayna’ya ait olduğunu resmi olarak ilan etmişti.

Exit mobile version