RUSYA DIŞİŞLERİ: TÜRK TARAFI UÇAK KRİZİNDEN GEREKEN DERSİ ALDI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Türkiye’yle yaşanan uçak krizinin üzerinden geçen bir yılı, “Türk tarafının gereken dersleri aldığını düşünüyorum” diye değerlendirdi.
Zaharova, Rusya’yla uzun süreli krize neden olan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e özür mektubu göndermesiyle aşılabilen krizin üzerinden bir yıl geçtiğinin sorulması üzerine şunları söyledi: “Bir yıl önce gerçekleşen trajediye gelince, bununla ilgili yorum yapması gereken biz değil, Türk tarafıdır. Türk tarafının gereken sonuçları çıkarıp gereken sözleri söylemesi ardından ilişkilerin normalleştirilmesi kararı alındı. Türk tarafının gereken dersleri aldığını düşünüyorum.”
Rus Dışişleri Sözcüsü, yine de ilişkilerin eski haline dönmesinin zaman alacağını belirterek, “İlişkileri bozmanın çok kolay, onları yeniden kurmanın ise çok zor olduğunu pek çok kez söyledik” diye ekledi.
Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Rus-Türk Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun toplantısına katılmak üzere 1 Aralık’ta Alanya’yı ziyaret edeceğini de açıkladı.
Bu toplantının uçak krizinden sonra ilk kez gerçekleştirileceğini anlatan Zaharova, Alanya’da ikili ilişkilerin yanı sıra güncel bölgesel ve uluslararası sorunların ele alınacağını belirtti.
Bundan bir yıl önce Türk F-16’ları hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rus Su-24 tipi uçağı düşürmüştü. Rusya’nın buna tepkisi her tür ilişkiyi durdurmak olmuştu. Türk turizm acentelerine yasak getiren, Türk mallarına ambargo uygulayan Rusya, bilhassa turizm sektöründe ciddi bir krize neden olmuştu.
İki ülke arasındaki gerilimde ilk adım Türkiye’den gelmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönderdiği özür mektubuyla ilişkilerde yumuşama başlamıştı. Erdoğan’ın Rusya ziyaretiyle iki lider yan yana gelirken, darbe girişiminin ardından Putin’in Ankara’yı araması olumlu bir adım olarak yorumlanmıştı.

Exit mobile version