Rusya ve Çin’in, 2025’e doğru ABD’nin her türlü uydusunu tehdit edecek güce ulaşacağını belirten ABD’li Tümgeneral Nina Armagno, Washington’ın buna hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.
Sputnik’e açıklamasında, uydusavar silah alanındaki mevcut durumu değerlendiren Rus askeri uzman Vasiliy Kaşin, bu teknolojilerin askeri operasyon planlanmasında dikkate alınması gereken yeni bir gerçeklik haline geldiğini belirterek, “ABD’liler daha önce belli uydulara yönelik tehditlerden bahsediyordu ama şimdi Armagno, sadece alçak yörüngedeki keşif ve telekomünikasyon uydularının değil tüm ABD uydu grubunun tehlikede olduğunun altını çizdi. Alçak yörüngedeki uyduları imha deneylerini ABD ve Çin defalarca yaptı. Şimdi söz konusu olan yüksek sabit yörüngelerdeki uydular” dedi.
Uydulara yönelik tehditle ilgili olarak askeri eğitim programına bazı değişiklikler yapmaya başlayan ABD Kara Kuvvetleri’nin, askerlere uyduların devreden çıkması durumunda eski yöntemlere göre hareket etme eğitimi vermeye başladığını söyleyen Kaşin, “Modern uydular füzelere karşı neredeyse tamamen savunmasız. Muhtemelen gelecekte tasarımcılar uzay cihazlarını elektronik harp sistemleriyle donatabilecek ama bunun için de güç santrallerinin sahip olduğu imkanlarda ani atılıma ihtiyaç var” diye konuştu. ABD Silahlı Kuvvetleri’nin yeni sistemlerle donatılmasının sorunu çözmeyeceğini ifade eden Kaşin, şöyle devam etti:
“Güçlü otomatik teleskoplarla donatılan benzer elektronik-optik izleme sistemine Rusya da sahip. ‘Okno’ adlı sistem Tacikistan dağlarındaki Rus askeri üste bulunuyor. Geçen yıl sistem modernize edildi. Rus askerlerin anlattıklarına göre, sistemin imkanları 4 kat arttı. Bu sistem, yörüngedeki nesneyi inceleme ve özellikleri ile durumunu değerlendirme fırsatı sağlıyor. Bu, avcı uydular gibi bazı uydu silahlarını takip etmek için yararlı olabilir. Bu tür uydular hedeflere yaklaşarak patlatabilir. Optik sistem de uyduyla iletişimin kopması durumunda, düşmanın bu uyduya saldırıp saldırmadığını kanıtlama fırsatını sağlıyor. Ama bu sistem uyduyu koruyamaz.”
Gelecekte Çin ve Rusya’nın yanında Hindistan ve İran gibi bazı diğer ülkelerin de uydusavar silaha sahip olabileceğini belirten Kaşin, “Çin, kıtalararası balistik füzeler temelinde nispeten basit ve ucuz uzay roketlerini ve savaş füzeleri gibi seyyar rampalardan fırlatılabilen orta menzil balistik füzeleri geliştiriyor. Çin ordusu muhtemelen, savaş çıkması durumunda, düşmanın vurduğu uyduları yenileriyle değiştirmeyi planlıyor. Şunu kaydetmem gerekir ki, daha önce Rusya da ‘Topol’ modifiyeli uzay roketleri sayesinde uzaya uydu fırlatmıştı. Geçmişte Rusya, denizaltı balistik füzeler sayesinde yörüngeye uydu fırlatmaları gerçekleştirmişti” ifadelerini kullandı.
Yüksek maliyetli uydusavar silahların sayısının kısıtlı olduğunu kaydeden Kaşin, “Daha güçlü uzay sanayisine ve hızla araçlarını yörüngeye fırlatma yeteneğine sahip taraf gelecekteki çatışmada üstünlüğe sahip olacak” diye ekledi.