Ukrayna savaşı başladığında, Rusya’nın ülkedeki 400’den fazla yabancı jeti el koymasıyla başlayan olaylar, uçak sigortacılığı sektöründe büyük bir tartışmaya yol açtı. Dünya genelinde önde gelen sigorta şirketleri, uçak sahiplerinin taleplerine karşı mücadele ederken, bu durum hukuki anlamda karmaşık bir süreci beraberinde getirdi.
400’den fazla Airbus ve Boeing uçağı, Ukrayna işgalinin başladığı iki yıl öncesinde Rusya’da mahsur kaldı. Uçaklar çoğunlukla isimsiz uçak kiralama şirketlerine aitti ve Airbus A350-900 ve Boeing 787-9 gibi ticari jetlerdi. Ancak, Rusya’nın jetleri el koymasıyla başlayan bu süreç, şimdiye kadar uçak sigortacılığı alanında yaşanan en büyük kavgalardan birini başlattı.
Sigorta şirketleri, uçak sahiplerinin uçaklara el konulmadan önce daha fazlasını yapmaları gerektiğini savunurken, hukuki mücadelelerin boyutları giderek genişliyor. Uçakların ne zaman ve nasıl geri alınacağı, hangi şartlarda sigorta kapsamında değerlendirileceği gibi temel sorular, avukatlar ve analistler tarafından inceleniyor.
Leasing şirketlerinin ve sigortacıların yanı sıra, Rusya’nın jetleri geri vermeme talimatı vermesi de karmaşık hale gelen bu durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Sigorta şirketleri, uçak sahiplerinin uçaklarını geri almak için daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini savunurken, birçok uçağın geri alınmasının imkansız olduğu iddia ediliyor.
Bu süreç aynı zamanda, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rus oligarklara ait yatlara uygulanan yaptırımlarla da benzerlik gösteriyor. Ancak, sigorta şirketleriyle jet sahipleri arasındaki hukuki mücadeleler hala devam ediyor ve gelecekteki gelişmeler merakla bekleniyor.