featured

Rus Su-35 savaş uçağı Polonya sınır polisi uçağına önleme yaptı

Romen ve Polonyalı yetkililere göre, Frontex için görev yapan bir Polonya uçağına Karadeniz üzerinde bir Rus Sukhoi Su-35 avcı uçağı tarafından önleme yapıldı.

Olay 5 Mayıs 2023 tarihinde Polonya Sınır Polisine ait bir L-410 Turbolet uçağının Frontex himayesinde Romanya Sınır Polisi ile işbirliği içinde uluslararası hava sahasında rutin devriye görevlerini yerine getirdiği sırada meydana geldi.

Romanya Savunma Bakanlığı, Rus pilotun defalarca “agresif ve tehlikeli manevralar” yaptığını, yüksek düzeyde türbülans yarattığını ve Polonyalı mürettebat için büyük kontrol zorluklarına neden olduğunu söyledi.

Polonya Sınır Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, “Rus savaş uçağı Sınır Muhafızları uçağının burnunun hemen önünden uçarak tehlikeli bir mesafeden uçuş yolunu kesti” denilirken, savaş uçağının uçağa 5 metre kadar yaklaştığı belirtildi. “5 Polonya Sınır Muhafız memurundan oluşan mürettebat uçağın kontrolünü kaybederek irtifası düştü.

Sonuç olarak, Romanya Hava Kuvvetleri ve İspanya Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları İspanya’nın Torrejon kentindeki NATO Birleşik Hava Operasyonları Merkezi tarafından önceden uyarıldı.

Polonyalı mürettebat, Su-35 uçağının manevraları nedeniyle başlangıçta irtifa kaybı yaşadıktan sonra saat 13:50’de Romanya’daki Mihail Kogălniceanu Havaalanına güvenli bir şekilde inmeyi başardı. Polonya uçağındaki mürettebattan yaralanan olmadı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir