Bloomberg ajansı, havacılık sektörü uzmanlarına dayanarak Rusya’nın havayolu şirketlerinin üç ay yetecek yedek parça stoku kaldığını yazdı.
Haberi aktaran Kommersant gazetesi, üç ay sonra Rus şirketlerin ellerindeki yabancı uçakların bir kısmını yedek parça için sökmeye başlayabileceğini yazıyor.
Gazete, “Rusya’daki sivil uçak filonun yarısının sökülme tehdidi altında olduğunu” iddia etti.
Kommersant bu iddiasını Ulaştırma Bakanlığı’ndaki kaynağına dayandırdı.
Bloomberg’e göre, Airbus ve Boeing’i Rus yapımı uçaklarla değiştirme girişimide, yedek parça sıkıntısını telafi edemeyecek. Uluslararası danışmanlık şirketi Cirium’un başkanı Rob Morris ajansa, yerli Superjet için Rusya’nın motor üretemediğini ve Fransız Safran SA ile ortaklaşa üretilen bir motor kullandığını, yakın zamanda tamamen yerli motor üretiminin mümkün olmadığını söyledi.
Morris ayrıca Rusya’nın Sovyet tasarımı Tu-214’lerin üretimini artırma planlarını da “sorunlu” olarak nitelendirerek, “Tu-214 birkaç yıldır son derece sınırlı sayıda üretildi ve son beş yılda uçaklar sadece beş müşteriye teslim edildi. Çünkü hem performans hem de verimlilik açısından rekabet gücü zayıf bir uçak” dedi. .
Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, yerli MS-21 yolcu uçağının seri üretiminin, şirketin parçalarını yurt içinden temin etme planı nedeniyle iki yıl ertelendiğini söylemişti.
Şubat sonunda Batılı ülkeler Rus havayolu şirketlerinin uçuşlarına kısıtlamalar getirirken, Rus havacılık endüstrisine karşı ambargolar başlatmıştı. Avrupa Birliği, havacılık ve uzay sektörlerinde kullanılan mal ve teknolojilerin Rusya’ya ihraç edilmesini ve bu endüstrilerle ilgili malların sigorta ve bakımını yasakladı.
Amerikan uçak üreticisi Boeing, Rus şirketlerin bakım ve desteğini ve onlara yedek parça tedarikini geçici olarak durdurdu. Ardından Avrupalı üretici Airbus de aynı kararı aldı.
Rusya Ulaştırma Bakanlığı’na göre, Mart ayı ortası itibariyle, Rus şirketlerine ait 1367 uçaktan 739’u yabancı sicillerde kayıtlıydı.