COVID-19 krizinin en kötüsünün Avrupa havayollarına vurduğu ortaya çıktığında, pandeminin başlangıcında çok yaygın olan devlet finansal desteğinin geçmişte kalacağını düşündüler.
Kremlin’in bir savaş başlatmak gibi başka planları olduğunu pek bilmiyorduk. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana çok hızlı büyüyen bir mülteci krizi, Avrupa hava sahasının Rus havayollarına kapatılması ve arkasından Rusya hava sahasının batılı havayollarına kapatılması yaşadığımız olaylardan.
Yaptırımlar nedeniyle Rus havayolları için büyük pazarlar artık mevcut olmadığından, hükümet 235 milyon dolar (19,5 milyar RUB) şeklinde ek bir finansal destek sunmaya karar verdi. Bu, Başkan Putin’in bu ayın başlarında sektöre 1,2 milyar dolarlık şaşırtıcı bir meblağ vaat etmesiyle, Ukrayna’nın işgalinin başlamasından bu yana ikinci taahhüt.
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Perşembe günkü Bakanlar Kurulu toplantısında yeni amaca özel desteği duyurdu. Rus haber ajansı TASS’a göre, Bay Mişustin şunları söyledi:
“Bugün Rus havayollarına 19,5 milyar ruble ayıracağız. Bu para, dış yaptırımlar nedeniyle iptal edilen güzergahların yolcularına biletlerin ücretini iade etmek için kullanılacak.”
Başbakan ayrıca, desteğin, taşıyıcıların kendi işletme sermayelerinden tasarruf etmelerine izin vereceğini, bunun da uçuş güvenliğini sağlamak ve uçakların uçuşa elverişliliğini korumak için daha fazla finansal kaynağa sahip olacakları anlamına geleceğini de sözlerine ekledi.
Milyarlık ruble yardımıyla ilgili resmi hükümet açıklamasında, yardım, “bazı ülkeler tarafından Rusya Federasyonu ve Rus tüzel kişilerine uygulanan yaptırımların havayollarının mali ve ekonomik durumu üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak ve yaptırımların uygulanmasından kaynaklanan riskleri sınırlamak amacıyla hazırlanmıştır”
AB Komisyonu geçtiğimiz günlerde, uçakları için geçerli bir Hava Operatörü Sertifikasına ( AOC ) sahip olamayan 21 Rus havayolunu Hava Güvenliği Listesine ekledi.
Uluslararası Sivil Havacılık 1944 Sözleşmesinin 18. Maddesine aykırı olmasına rağmen, Başkan Putin, Rusya’daki yabancı uçakları Rus tesciline kaydettirmesine izin veren ve böylece onlara Rus güvenlik standartlarına göre bir AOC sağlayan bir yasayı imzalamıştı.
Rusya’ya karşı yaptırımları destekleyen ülkelerin havayolları, varış noktalarında uzun rotalar yapmak zorunda kalıyor ve genellikle yol boyunca yakıt ikmali için duraklama yapıyorlar.
Air Canada, uzun uçuş yolunun finansal olarak kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle yaz boyunca Vancouver’dan Delhi’ye olan rotasını askıya almaya karar verdi. Bu arada, hükümeti Rusya’ya yaptırım uygulamayan Air India, Rusya hava sahasını kullanmaya devam edebiliyor.
Safran gibi motor üreticileri bir miktar titanyum stoklarken, havacılık endüstrisi, Rusya’nın dünyanın üçüncü büyük üreticisi olduğu metalin tedarik sorunları hakkında endişelenmeye başlıyor