Rus hava sahasını kullanan havayollarına iniş yasağı… İki senatör Joe Biden yönetimine mektup gönderdi

Rus-hava-sahasını-kullanan-havayollarına-iniş-yasağı...-İki-senatör-Joe-Biden-yönetimine-mektup-gönderdi

İki senatör ABD hükümetinden Rus hava sahasını kullanan havayolu şirketlerini cezalandırmasını talep ediyor.

Artık Amerikan havaalanlarına iniş ve kalkış yapmalarına izin verilmemelidir. Bu durum Çin havayolları ve  Emirates ve Co. havayollarını da etkiliyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (Iata) aylardır uyarıda bulunuyor. Sıkı Korona önlemlerinin ardından Çin’in yeniden dışa açılması ve Halk Cumhuriyeti’nden yolcuların giderek daha fazla Avrupa’ya dönmeye başlamasıyla birlikte rekabet durumu da değişiyor. Moskova’nın yasaklaması nedeniyle Avrupalı havayolu şirketlerinin Pekin ya da Şanghay’a giderken Rusya üzerinden uçmalarına izin verilmezken, Çinli havayolu şirketlerinin bunu yapmalarına hala izin veriliyor.

Bu durum Çinli havayolu şirketlerine önemli bir rekabet avantajı sağlıyor

Uçuşları daha az zaman alıyor ve müşterilerini memnun ediyor. Aynı zamanda daha direkt rotalar sayesinde daha az yakıt tüketiyorlar ki bu da önemli bir maliyet avantajı.

Iata bu nedenle hava sahasının yeniden açılması için Rusya ile müzakereler yapılması çağrısında bulundu.

Kargo uçuşları da etkilendi

ABD’de Senato ve Dış İlişkiler Komitesi’nin iki üyesi, Rusya’yı karşılarına almak zorunda kalmadan sorunu çözmek için bir yol önerdi.

Demokrat Robert Menendez ve Cumhuriyetçi James Risch bir mektupla Başkan Joe Biden yönetimini yeni bir düzenleme getirmeye çağırdı.

Rus hava sahasını kullanan uçakların ABD’ye iniş ve kalkış yapmasına ya da gelecekte Amerikan hava sahasını kullanmasına izin verilmemesini talep ettiler.

Önlem sadece Çinli havayolu şirketlerini etkilemeyecek

Körfez havayolları için de sonuçları olacak. Örneğin Emirates, Dubai’den Los Angeles, Houston ya da Seattle’a Rusya üzerinden uçuyor. Benzer bir tedbir Avrupa’da da düşünülebilir, ancak henüz kamuoyunda tartışılmadı.

©AirlineHaber.com

Exit mobile version