Rusya Sivil Havacılık Ajansı Rosaviatsiya, tur operatörlerini 20 Haziran’a kadar charter programlarını gözden geçirerek düzenlemeleri için uyardı. Kurumun, pazardaki uçak azlığından ötürü charter uçuşlarındaki gecikme ve iptalleri yakından izleyeceği ve yeni yaptırımlar uygulayacağı belirtiliyor…
Rusya Tur Operatörleri Birliği’nden (ATOR) yapılan açıklamaya göre, Rosaviatsiya 8 Haziran’da hava yolu şirketlerinin temsilcileri ile bir toplantı yaptı. Katılımcıların duyurulmadığı toplantıda, charter uçuşlarında yaşanan gecikmeler konuşuldu. Toplantıdan, hava yolu şirketlerinin gecikme ve iptallerin önüne geçmek için uçuş programlarını tekrar gözden geçirerek düzenlemeleri tavsiyesi çıktı.
‘YOLCU TALEBİ ARTTI, UÇAK SIKINTISI BAŞLADI’
Rosaviatsiya’nın verilerine göre, 2017 yılının ilk 5 ayında yolcu trafiğinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 22 oranında artış yaşandı. Ancak Rosaviatsiya Başkanı Aleksandr Neradko tarafından yapılan açıklamaya göre, yolcu sayısındaki artış uçak sayısı ve personel alanında aynı seviyede yaşanmadı.
ROSAVATSIYA KONTROLÜ ELE ALDI, YENİ YAPTIRIMLAR GELİYOR
Rosaviatsiya’nın hava yolu şirketlerine verdiği yeni talimatlarda, şirketlerin yedek ekipler bulundurması, 2 saati aşan rötarların tamamen önüne geçmesi ve yolcuları programlarda yaşanacak tüm değişikliklere dair erkenden bilgilendirmesi gerektiği ifade edildi.
ATOR tarafından yapılan açıklamada, bu hamlenin charter şirketlerini baskılamaya değil, tüm yolcuların en iyi şekilde hizmet alabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını teşvik etmeye dönük bir adım olduğu belirtildi.
Rosaviatsiya’nın talimatlarına uymayan hava yolu şirketlerini ise ağır yaptırımlar bekliyor. Buna göre, Rosaviatsiya talimatlara uymayan hava yolu şirketleri hakkında halka açık uyarılarda bulunacak, sürpriz denetimler yapacak ve bazı durumlarda hava yolu şirketlerinin charter programlarını askıya alabilecek.
NEDEN YETERİ KADAR UÇAK YOK?
ATOR’un resmi internet sitesinde yer alan bültene göre, 2015 yılında Rusya’daki uçak sayısının hava yolu şirketlerinin finansal olarak zora girmesi nedeniyle son 10 yılın en düşük seviyelerine gerilemesi, yolcu trafiğini de önemli ölçüde düşürdü.
Utair filosunu önemli ölçüde daraltırken, Nord Wind de geniş kapsamlı bir optimizasyona gitti. Transaero’nun faaliyetlerini durdurmasının ardından şirketin 70 uçağının bir kısmı Aeroflot ve iştiraklerine devredilse de bir kısmı pazardan çekilmiş oldu. Bu daralma, yolcu talebinin azaldığı ortamda pazarı bir ölçüde rahatlatırken, Rusların seyahat etmeye tekrar başlaması sektörü hazırlıksız yakaladı.
‘3 UÇAĞIN EKSİKLİĞİ PAZARI KARIŞTIRDI’
Online operatör VIP Service’in Direktörü Dmitri Gorin, yolcu sayısının artmasıyla birlikte hem geniş hem de dar gövdeli uçak sayısında sıkıntı yaşanmaya başlandığını kaydetti. Gorin bu duruma örnek olarak, Vim Airlines’ın yaşadığı sıkıntıları gösterdi. Şirket, yolcuların protestolarına yol açan gecikme ve iptallere ve son olarak charter programının daraltılmasına gerekçe olarak 20 uçağından 3’ünün bakımının uzamasını göstermişti.
TUR OPERATÖRLERİ ARTIK HAVA YOLU SEÇEMEYECEK
Geçtiğimiz yıllarda tur operatörlerinin bazı hava yolu şirketlerini operasyonel sıkıntılar yaşamaları sebebiyle kullanmayı reddettiğini belirten uzmanlar, bu yıl böyle bir durumun yaşanmayacağı değerlendirmesini yapıyor. Buna örnek olarak, Vim Airlines’ın 3 uçağının piyasadan çekilmesinin tur operatörlerine yaşattığı ciddi sıkıntılar gösteriliyor. 3 uçağın pazarı bu derece sarsması sebebiyle, operatörlerin 20 uçağa sahip Vim Airlines’a sırtını dönmesinin uzak bir ihtimal olduğu değerlendirmesi yapılıyor.
HAVA YOLU ŞİRKETLERİ UÇAK BULMAYA ÇALIŞIYOR AMA…
Hava yolu şirketleri ise uçak sıkıntısını çözmek için pek çok yol deniyor. İlk akla gelen yeni uçaklar kiralamak olsa da, yüksek sezonda bunun pek mümkün olmadığı belirtiliyor. Kiralanacak uçak bulunsa dahi ücretlerin oldukça yüksek olacağını ifade edilirken, ikinci seçenek olarak ise başka hava yolu şirketlerinden uçak ‘ödünç almak’ öne çıkıyor. Ancak diğer uçakların da turistler tarafından büyük ölçüde doldurulmuş olması sebebiyle, mevcut tabloda bunun ancak kısmen mümkün olacağı belirtiliyor.
‘ARTIŞ TÜRKİYE’NİN AÇILMASIYLA ALAKALI, MISIR AÇILMAZSA UÇAKLAR YİNE BOŞ KALACAK’
Aviaport’tan Oleg Panteleyev, tüm sektör temsilcilerinin durumu daha da kötüleştirmemek ve riskleri minimize etmek için ellerinden geleni yaptığını belirtiyor. Ancak talep artışının sezonsal olması sebebiyle hava yolu şirketlerinin filolarını kalıcı olarak genişletme yoluna gitmeyeceği değerlendirmesi yapılıyor. Uzmanlar, yoğunluğun büyük ölçüde Türkiye’nin açılmasından kaynaklandığını ve Mısır’ın açılmaması durumunda kış sezonunda uçakların tekrar boş kalacağını ifade ediyor.