Romanya’da Rus SİHA Parçaları Bulundu

Romanya’da Rus SİHA Parçaları Bulundu

Romanya Dışişleri Bakanlığı, 24 Temmuz’u 25 Temmuz’a bağlayan gece Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği hava saldırısı sonrası, Romanya topraklarında Rus silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) parçalarının bulunduğunu doğruladı.

Romanya Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’nın sivil altyapısına yönelik saldırılarını kınayarak, Romanya topraklarında Rus SİHA parçalarının bulunduğunu teyit etti. Odobescu, “Rusya tarafından Ukrayna’nın sivil altyapısına yönelik yine çirkin saldırılar gerçekleştirildi. Romanya topraklarında enkaz bulundu. Bu konuda müttefiklerimizi bilgilendirdik ve onlarla koordinasyon halindeyiz. Romanya bu sorumsuz eylemleri şiddetle kınamaktadır,” ifadelerini kullandı.

Ukrayna: 3 SİHA Romanya Sınırına Geçti

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mykola Oleshchuk, 25 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, gece saatlerinde Rusya’nın 38 SİHA ile hava saldırısı düzenlediğini, Ukrayna birliklerinin 25 SİHA’yı düşürdüğünü bildirdi. Oleshchuk, 3 SİHA’nın Romanya sınırına geçtiğini belirtti. “Romanya ile Ukrayna sınırını geçtikten sonra kayboldu,” diyen Oleshchuk, bu durumun ciddi bir güvenlik riski oluşturduğuna dikkat çekti.

SİHA Parçaları Bulundu

Romanya merkezli Digi24 haber ajansı, askerî kaynaklara dayanarak hazırladığı haberde, Tulça ilçesine araştırma yapmak üzere gönderilen Rumen askerlerinin Plauru kasabası yakınlarında Rusya’ya ait SİHA’ların parçaları olabilecek metal parçalar bulduğunu aktardı. Bulunan parçaların, Rus SİHA’larının enkazına ait olduğu değerlendirilirken, olay yerinde incelemeler devam ediyor.

Romanya, bulunan SİHA parçaları ile ilgili olarak müttefik ülkeleri bilgilendirdi ve koordinasyon halinde olduklarını belirtti. Bu gelişme, NATO üyesi ülkeler arasında ortak bir güvenlik stratejisi oluşturulması gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi. Romanya’nın bu konudaki hızlı ve etkili reaksiyonu, bölgedeki güvenlik hassasiyetlerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Exit mobile version